ENSENYAMENT
Societat 10/05/2012

Bauzá imposa la segregació lingüística

A partir del curs que ve els nens d'entre 3 i 7 anys de les Illes Balears se separaran en grups segons la llengua que els seus pares triïn per a la seva escolarització. La mesura afecta 50.000 alumnes.

Enric B. Abelló
2 min

PALMA.La tria de llengua dels pares dels alumnes del segon cicle d'educació infantil i el primer cicle de primària s'aplicarà el curs vinent i implicarà "desdoblaments flexibles" o "diferents grups", segons va admetre ahir el conseller d'Educació, Cultura i Universitats del Govern Balear, Rafel Bosch. Quan aprenguin a llegir i a escriure, doncs, els alumnes se separaran en funció de la llengua triada pels pares: català o castellà. La segregació lingüística podrà afectar fins a uns 50.000 nens i nenes d'entre 3 i 7 anys, tot i que Bosch compara la separació amb la que es fa quan els estudiants trien una assignatura optativa o una altra.

A les escoles amb només una classe per curs l'opció més viable -segons el conseller- seran els "desdoblaments flexibles", tot i que encara no s'ha concretat com es faran. Sigui com sigui, cada centre triarà com organitzar-se. De fet, no hi ha cap partida econòmica destinada a fer viable allò que el PP anomena lliure elecció de llengua . Bosch assegura que, fins i tot, es garantirà el dret dels pares a fer que el seu fill aprengui a llegir i escriure en una llengua o l'altra encara que siguin els únics de la classe que triïn un idioma determinat. Cada escola s'haurà d'espavilar amb els recursos que ja té. El Govern Balear va admetre ahir que tot plegat "complicarà l'organització" de les escoles els primers mesos, però que després es normalitzarà la situació. Bosch s'excusava ahir -a la roda de premsa per explicar el pròxim curs escolar- dient que la mesura "no implica una separació física per centres sinó per grups, ben igual que a secundària i batxillerat, en què hi ha alumnes d'un mateix grup que tenen optatives de lletres o de ciències per simple organització". Quan matriculin el seu fill, els pares hauran de marcar en una casella la llengua que triïn. Fins al juliol no se sabrà quantes famílies han demanat una llengua o l'altra.

L'Associació de Directors d'Educació Infantil i Primària va criticar la decisió del Govern Balear perquè cada escola "s'haurà de buscar la vida" en un moment en què les retallades han afectat l'ensenyament. Els partits de l'oposició i els sindicats CCOO i STEI-i també van criticar la mesura.

stats