HABITATGE
Societat 09/07/2016

BComú planteja una taxa als pisos buits més de dos anys

Colau vol que paguin 633 euros els habitatges desocupats com a “efecte dissuasori”

Ara
2 min
A Barcelona hi ha molts habitatges buits també
 En mans privades.

BarcelonaTothom qui tingui un pis buit a Barcelona durant més de dos anys haurà de pagar una taxa de 633 euros, sigui persona física o jurídica, en cas que s’aprovi la mesura que planteja el govern de BComú. Amb aquesta taxa -que s’hauria d’aprovar a la comissió d’economia de la setmana que ve- es pretén fer front a la inspecció i tramitació d’expedients i sancions. Un cop s’hagi cobrat la taxa el propietari haurà de pagar 286euros per cada requeriment que s’obri per l’incompliment d’un requeriment anterior.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va defensar ahir que l’objectiu de la mesura és fer un efecte “dissuasori” per evitar que ningú tingui pisos sense ocupar. “És un element de pressió, una mesura imaginativa dins les nostres competències, una taxa amb seguretat jurídica que vol penalitzar i llançar un missatge: a la ciutat de Barcelona, amb una situació d’emergència habitacional, no pot haver-hi pisos buits de manera injustificada durant més de dos anys”, va assegurar. A més, va voler aclarir que aquesta quantitat serveix per pagar uns tràmits que fins ara assumien les arques públiques. “És un tràmit administratiu que abans pagàvem tots els veïns. Ara ho pagarà la persona física o jurídica a la qual s’obri l’expedient”, va defensar Pisarello. En aquest sentit va criticar que el Tribunal Constitucional (TC) anul·lés articles de la llei catalana d’emergència habitacional i pobresa energètica i va dir que l’Ajuntament no es pot “quedar de braços plegats”.

També hi pot haver sanció

El gerent de Presidència i Economia, Jordi Ayala, va explicar que el procediment pot acabar en sanció o no, però que la taxa es cobrarà en qualsevol cas -excepte si l’expedient s’obre de forma equivocada- i Pisarello va insistir que pretenen llançar un “missatge clar” als barcelonins que treballen pel dret a l’habitatge.

La taxa s’emmarca en l’aplicació de la llei de l’habitatge de Catalunya (LHC), que recull que la desocupació permanent d’un habitatge sense causa justificada per un període superior a 2 anys és una situació anòmala. La declaració de situació anòmala correspon als ajuntaments i pot comportar l’emissió de requeriments per a l’ocupació efectiva dels habitatges i la imposició de sancions, en el cas d’incompliment dels requeriments.

En la modificació de les ordenances fiscals el govern municipal també proposa rebaixar del 90% al 40% la taxa d’autoritzacions de sol·licituds d’ocupació de la via pública per a rodatges de pel·lícules, vídeos, televisió, realització de maquetes, sessions fotogràfiques, mudances, bastides i grues.

A més, també incorpora una bonificació de la taxa d’elaboració d’informes per a l’homologació de plans d’autoprotecció d’entitats i associacions sense ànim de lucre que desenvolupen activitats d’interès social i de la ciutadania per garantir la seguretat en les seves activitats.

stats