Salut
Societat 09/06/2021

Bellvitge fa el primer trasplantament a Catalunya d'un cor aturat

L'operació permet valorar l'estat de l'òrgan abans que s'implanti al pacient receptor

Ara
2 min
El quiròfan on s'ha realitzat el trasplantament cardíac amb un donant amb cor aturat.

BarcelonaL'Hospital de Bellvitge ha completat amb èxit el primer trasplantament d'un cor procedent d'un donant en asistòlia controlada, és a dir, amb el cor aturat. El centre hospitalari és pioner en l'estudi d'aquesta tècnica innovadora, però "complexa", que ja s'havia practicat abans en set hospitals de l'Estat i només en quatre països més: els Estats Units, el Regne Unit, Austràlia i Bèlgica. L'operació es va fer al maig i el pacient receptor s'ha recuperat correctament.

"Quan em vaig despertar de l'operació vaig dir: 'Soc viu, alegria!'", ha confessat aquest dimecres Francesc Béjar, el pacient que ha rebut el cor en la primera operació d'aquestes característiques a Catalunya. Des de feia catorze anys tenia una cardiopatia greu i ja estava "molt al límit" quan al maig li van trucar de Bellvitge per fer-li un trasplantament de cor. De seguida va pensar que li havia "tocat la loteria".

Valorar l'estat de l'òrgan

El procediment es basa en bombejar sang externament per evitar la falta d'oxigen als òrgans i fer viable el trasplantament un cop mor el pacient, víctima d'una aturada cardiorespiratòria. A continuació es valora l'estat del cor i se'n fa l'extracció. És una tècnica que a Catalunya només s'havia pogut fer en trasplantaments de ronyons o de fetge, però mai fins ara de cor. "Ha sigut una intervenció i una donació complexes", ha reconegut el director de programes de trasplantaments de l'hospital, el doctor Nicolás Manito.

L'operació obre la porta a un nou repte. "La fita seria coordinar cirurgians toràcics i cardíacs per fer una donació en asistòlia controlada i obtenir cor i pulmons del mateix donant", ha explicat el doctor, que ha assegurat que un procediment com aquest seria possible amb la feina conjunta de l'Hospital de Bellvitge i el de la Vall d'Hebron.

A tot l'Estat es van fer 300 trasplantaments cardíacs el 2019, 71 dels quals a Catalunya i 25 a Bellvitge. El 2020 la pandèmia va fer caure aquesta mena d'operacions a 278 a escala estatal.

stats