RELIGIÓ
Societat 30/03/2011

Presentada una edició popular de la Bíblia en català per reivindicar-la com a referent cultural

Se n'han editat 30.000 exemplars i compta amb il·lustracions de Perico Pastor. La iniciativa pretén trencar la idea que per llegir la Bíblia cal ser creient

Joan Serra
2 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Amb l'objectiu de posar la Bíblia a l'abast de la ciutadania i reivindicar el seu pes com a referent cultural de la societat moderna, avui s'ha presentat una nova edició en català del text bíblic. Sis entitats especialitzades en edicions bíbliques de diversos formats (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Happy Books, Centre de Pastoral Litúrgica, Editorial Claret, Societat Bíblica i Associació Bíblica de Catalunya) n’han preparat una edició de qualitat, però a un preu popular (es vendrà a 9,95 euros). Els impulsors tenen un objectiu clar: volen arribar a un públic ampli. Se n’han editat 30.000 exemplars, amb el text de la traducció de la Bíblia Catalana Interconfessional.

Fan especial aquesta edició l’aportació de gairebé un centenar d’il·lustracions de l’artista Perico Pastor, així com la col·laboració del grafista i crític d’art Daniel Giralt-Miracle, i les reflexions en la introducció del degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Armand Puig, del biblista Agustí Borrell, i del filòsof i escriptor Rafael Argullol. Perquè sigui més llegidor, el text s'ha dissenyat a una única columna i sense notes. L'obra es completa amb deu mapes històrics, que situen el lector.

"Volem que tothom que tingui un mínim interès per llegir la Bíblia no tingui cap excusa, perquè no cal ser creient per conèixer-la", ha explicat avui Agustí Borrell en la presentació de la iniciativa. El secretari de l'Associació Bíblia de Catalunya ha reivindicat el text sagrat com un dels pilars de la civilització. "És un llibre extraordinàriament humà", ha apuntat Perico Pastor. "La Bíblia és un document de cultura", ha afirmat Rafael Argullol, que ha reclamat el coneixement dels textos bíblics per comprendre "el nostre imaginari i el nostre art".

Aquest ambiciós projecte ha comptat amb l'empenta de famosos en un acte al Palau de la Música, en què s'ha obert un diàleg entre creients i agnòstics. Persones representatives de la societat catalana han explicat breument per què consideren rellevant conèixer la Bíblia. Entre d'altres hi han participat Pilar Rahola, Màrius Serra, Salvador Giner, Lluís Martínez Sistach, Mariona Carulla, Joan Rigol, Justo Molinero i Joan Margarit.

stats