Societat 16/10/2018

Les tortures de Billy el Niño han prescrit, segons l'Audiència Nacional

La justícia desestima el recurs i confirma l'arxiu de la causa

Ara
2 min
Billy el Niño

BarcelonaL'Audiència de Madrid ha desestimat un recurs d'apel·lació i confirma l'arxiu d'una querella per tortures contra Antonio González Pacheco –conegut com a Billy el Niño– perquè els suposat delicte ha prescrit. La sentència, notificada avui, manté, doncs, el criteri establert pel jutjat d'instrucció número 39 de Madrid, que al febrer ja va arxivar la denúncia de Felisa Echegoyen Castañedo, que apuntava que l'inspector jubilat l'havia insultat i colpejat amb cops de puny i puntades de peu quan va ser detinguda l'any 1974 perquè formava part de la Lliga Comunista Revolucionària.

La demandant també acusava Billy el Niño d'un delicte de lesa humanitat, però l'Audiència de Madrid diu que falta el requisit "d'un atac organitzat i sistemàtic contra un grup de població". A la querella, Echegoyen apuntava que la policia "perseguia totes les persones que considerava dissidents del règim dictatorial imposat per Francisco Franco".

Al febrer, el jutjat d'instrucció número 39 de Madrid va arxivar la demanda perquè considerava que les tortures denunciades havien prescrit. La demandant, però, va recórrer en apel·lació a l'Audiència de Madrid perquè creia que s'havia vulnerat el dret a una tutela judicial efectiva.

En el recurs es demanava a l'Audiència de Madrid que aixequés l'arxiu perquè es considerava que el tribunal de primera instància havia pres la decisió sense haver practicat cap diligència d'investigació ni haver expressat les raons en què basava l'arxiu. No obstant això, el tribunal rebutja el recurs i confirma l'arxivament de la querella.

Actualment, l'expolicia franquista cobra un plus de pensió per una condecoració atorgada el 1977 pels seus "mèrits" policials. En l'acord entre Podem i govern espanyol en matèria de memòria històrica, el president espanyol, Pedro Sánchez, s'ha compromès a fer modificacions legals perquè Billy el Niño perdi la medalla i la pensió.

stats