Societat 31/03/2016

Els bisbes de Catalunya critiquen la gestió que fa Europa de la crisi de refugiats

Constaten que els governs "no s'estan mostrant a l'altura de la seva obligació legal i moral de protegir i acollir"

Ara
2 min
Sirians al camp de refugiats de la vall del Bekaa al Líban.

BarcelonaUn dol profund vers les polítiques dels estats europeus i un agraïment a la solidaritat ciutadana. Així és com s'han pronunciat avui els bisbes de Catalunya respecte a la crisi de refugiats. En un escrit, han afirmat que, com a cristians, insisteixen "que els refugiats i els emigrants han de ser tractats com a germans".

En el text, els bisbes es refereixen a les "situacions extremament precàries" que pateixen els refugiats, així com els abusos per part de les màfies que trafiquen amb persones, el rebuig social i el tracte inadequat per part de les institucions. Respecte d'aquestes últimes, critiquen les polítiques dels governs d'Europa, que "no s'estan mostrant a l'altura de la seva obligació legal i moral de protegir i acollir tots els refugiats". A més, posen de relleu que "milers, molts d’ells, infants", han perdut la vida creuant la Mediterrània. Per tot això, diuen, preguen a Déu "amb esperança".

D'altra banda agraeixen els gestos i esforços de solidaritat de la ciutadania, que reconeixen que s'ha mobilitzat en iniciatives de salvament, assistència humanitària i sensibilització social, a les quals els bisbes donen suport, també a través de Càritas. En aquest sentit, fan "una crida a la societat catalana a continuar mobilitzant-se".

Per últim, en una interpel·lació a la comunitat internacional, sentencien: "És necessari i urgent que s’afrontin seriosament les causes d’aquesta dura realitat, posant fi als greus conflictes armats, a la inseguretat i la pobresa que provoquen la sortida de milions de persones dels seus països d’origen".

L'arquebisbat de Barcelona, de fet, ja va anunciar l'any passat que destinaria part de la Conreria, l'antic Seminari Menor Diocesà, a acollir famílies de refugiats, i Càritas Diocesana de Barcelona havia estat donant suport econòmic a moltes famílies de refugiats en situacions vulnerables que estaven gestionant les seves demandes d'asil. L'arquebisbat de Tarragona, per part seva, va demanar fa uns anys al govern espanyol des de la Conferència Episcopal, segons deia en un escrit, "l'acollida a Espanya d'algun grup de refugiats sirians".

Malgrat que els bisbes fan diverses mencions a aquesta solidaritat i a l'expressada pel papa Francesc, no ha estat la posició única en el marc de l'Església catòlica. Aquest mateix gener, per exemple, l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, proposava que els refugiats sirians es quedin en països de l'entorn i no hagin d'arribar a Europa, on segons ell la seva adaptació és molt més difícil. L'arquebisbe de València, Antonio Cañizares, alertava a finals de l'any passat que els immigrants i refugiats poden ser "el cavall de Troia dins les societats europees", i afegia que en aquest tema hi ha "més gestos i propaganda" que no pas fets.

stats