Abusos a menors
Societat 06/04/2022

Els bisbes, un punt clau de la investigació sobre la pederàstia encarregada per l'Església

El despatx encarregat de fer l'auditoria presenta un equip amb experts internacionals i en sis setmanes ha recollit mig centenar de testimonis de víctimes

3 min
El cardenal Joan Josep Omella al costat de Javier Cremades

BarcelonaEl despatx d'advocats Cremades & Calvo-Sotelo va rebre fa uns mesos l'encàrrec de la Conferència Episcopal Espanyola d'investigar els abusos sexuals comesos dins de l'Església. En les primeres sis setmanes ha rebut gairebé una cinquantena de testimonis de víctimes d'abusos sexuals, segons ha anunciat el president del bufet, Javier Cremades, criticat per dirigir la investigació sent, alhora, membre de l'Opus Dei. Però en tot cas els investigadors tenen clar que estudiaran quin paper hi han tingut els bisbes.

Aquest dimecres Cremades ha detallat l'equip d'experts que formarà part de la comissió que durant els pròxims onze mesos abordarà la pederàstia en l'Església espanyola. Seran 28 especialistes, molt experts de països com Alemanya, els Estats Units, l'Argentina i Portugal. "Arribem vint anys més tard que els Estats Units, dotze anys després que Alemanya i gairebé cinc més tard que França, no tenim temps per fer-ho malament", ha dit Cremades. Però "l’Església sí que ha mostrat un canvi d’actitud", ha assegurat, en la col·laboració amb aquesta investigació i la disposició de facilitar la documentació que la comissió requereixi. De moment, els experts tenen la "promesa de l'accés" a les dades que necessitin, però falta que aquest compromís de la cúpula eclesiàstica per cooperar es concreti. "Ara hem de tenir el lliurament de les dades, tinc confiança que ho tindrem", ha dit.

La feina de l'auditoria tindrà tres eixos principals, segons ha detallat el mateix Javier Cremades. El primer, "els fets, les dades"; el segon, abordar la "reparació, justícia i compensació", i el tercer, intentar fer una mirada de futur, "una compliance, per evitar que torni a passar". El president del bufet madrileny ha assenyalat que de les compensacions "se n'hauran d'ocupar uns altres", però que s'han de buscar mecanismes per deixar clares com han de ser les indemnitzacions econòmiques, que alguns ordes religiosos ja han pactat amb les víctimes de manera extrajudicial (com en el cas dels Maristes, per exemple). "S'han de trobar mecanismes institucionals estables perquè qualsevol persona pugui tenir processos de reconeixement i no hagi de passar per un procés dur com el judicial per tenir una indemnització", ha argumentat Cremades. També ha afegit que caldrà concretar "com s’afrontarà la reparació en termes econòmics i el paper dels bisbes durant aquests anys". En aquest sentit, Cremades ha recordat que a Alemanya es va fer una primera investigació sobre pederàstia dins de l'arxidiòcesi de Munic que va ser "incompleta" perquè "no es va tractar la responsabilitat dels bisbes", i això va obligar a fer-ne una altra més endavant.

En la seva intervenció, Cremades ha defensat l'altra investigació que es farà, en aquest cas impulsada pel Congrés de Diputats i liderada pel Defensor del Poble, Ángel Gabilondo. "L’Església ha de reflexionar sobre si ha d’estar a la comissió del Defensor del Poble, que està en bones mans i té una feina difícil. He parlat amb Ángel Gabilondo i al tractar-se d'un poder públic tenen una legitimitat addicional", ha dit el president del bufet.

A l'auditoria hi participaran, entre d'altres, Patricia Lee Refo, advocada americana especialitzada en abusos de poder; Pedro Strecht, president de la comissió que investiga la pederàstia a Portugal, i Martin Pusch i Ulrich Wastl, de la firma Westpfahl Spilker Wastl (WSW), el despatx alemany que va fer un informe sobre la pederàstia a l'arxidiòcesi de Munic. També hi col·laboraran, tot i que de manera externa fent treballs pericials i informes, l'exvicepresidenta del Tribunal Constitucional, Encarnació Roca, que se centrarà en la responsabilitat civil i la indemnització a les víctimes; Manuela Carmena, exalcaldessa de Madrid, que treballarà sobre l'experiència de les víctimes, i Juan Luis Cebrián, exdirector del diari El País i ja membre assessor de Cremades & Calvo-Sotelo, que tractarà la dimensió de la comunicació social.

A Catalunya els principals activistes que han lluitat contra la pederàstia dins l'Església van anunciar la setmana passada que no col·laborarien amb la investigació impulsada per la Conferència Episcopal Espanyola ni tampoc amb la del Defensor del Poble

stats