AGRICULTURA
Societat 23/09/2015

Polèmica a Lleida perquè un veí bloqueja l’accés a una granja

Tot i l’aval d’Agricultura, la Paeria no obliga a restablir el pas

Enric Revuelta
3 min
Polèmica a Lleida perquè un veí bloqueja l’accés a una granja

LleidaEl bloqueig i l’aïllament d’una granja centenària per part d’un veí han agitat l’espectre social i polític de Lleida. Des de fa dotze dies els camions no poden proveir de pinso una granja particular de vedells després que un veí bloquegés amb unes tanques de formigó el camí d’accés que havien fet servir tota la vida. Després de jornades de reivindicació popular i amb l’aval del departament d’Agricultura, que ha elaborat dos informes en què demana que es reobri el camí, ara la pilota és a la teulada de la Paeria, que és qui ha de d’ordenar l’aixecament de les tanques. El conflicte veïnal es remunta a fa quatre anys, quan l’Audiència Provincial va deliberar a favor del veí que ara ha col·locat la tanca perquè es tanqués el camí. El jutge instava els camions a circular per un camí situat al costat de les vies de l’AVE però no va tenir en compte que aquesta via alternativa és propietat d’Adif, que no permet el pas de vehicles d’alt tonatge. El camí d’accés a la granja passa per la parcel·la del veí que ha col·locat les tanques, però la família de la granja afectada demana el dret de pas.

En el moment de la sentència, amb l’argument que no tenien cap més lloc per on fer passar els camions, la família va interposar un recurs pendent de resolució. Ha sigut durant aquest segon litigi que el veí ha col·locat la tanca de formigó de manera unilateral. “En la primera sentència no es va tenir en compte que pel camí d’Adif no s’hi pot passar”, explica Carles Pifarré, un dels propietaris de la granja. La Paeria ha estudiat els últims dies la possibilitat de demanar a Adif que els camions puguin passar pel camí alternatiu, però, segons la família, l’informe d’Agricultura descarta aquesta opció perquè implicaria accedir a la granja a través del femer, fet que suposaria un risc de transmissió de malalties. A més a més, el camí alternatiu prohibeix circular als camions de més de 15 tones.

La família també adverteix de les conseqüències que pot comportar el bloqueig. “Dels 275 vedells que hi ha a la granja n’haurem de sacrificar uns 50 perquè els últims dies han menjat menys i estan malalts”, adverteix Joan Pifarré, portaveu de la família. “Si es mor un vedell, cap vehicle pot entrar, i això pot provocar epidèmies”, afegeix.

La família afectada diu que Agricultura ha demanat en el segon informe que es reobri el pas a la granja de manera “urgent” perquè els camions puguin tornar a entrar a la granja i abastir de pinso els animals. El mateix conseller d’Agricultura, Jordi Ciuraneta, va visitar la granja afectada dissabte passat per analitzar les dimensions del bloqueig. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, es va mostrar obert dilluns a demanar al veí que retiri la tanca si el Govern ho certifica i va dir que si no actuaran “d’ofici”. Ara és la Paeria qui ha de decretar l’obertura de la tanca després que el segon informe dels tècnics d’Agricultura també sigui favorable a la reobertura. Avui valoraran l’informe i, finalment, prendran una decisió.

Com a demostració de força, la família propietària de la granja va organitzar divendres passat una cadena humana per abastir de pinso la granja. Segons l’organització, unes 500 persones amb galledes van fer el trajecte a peu des de l’inici del camí fins a la granja. Des de la família Pifarré també lamenten que el veí que ha posat les tanques no hagi mostrat intencions de negociar fins dotze dies després del bloqueig. La família també apunta a l’especulació com un dels possibles motius perquè el veí hagi barrat el pas a la granja. “Som pagesos i creem llocs de treball. Hi ha veïns que han volgut denunciar els pagesos que sulfaten a la nit. El qui va a viure al costat d’una granja ja sap a què s’exposa”, diu Pere Roqué, president de l’Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) a Lleida.

stats