SUCCESSOS
Societat 10/04/2014

Els bombers alerten que la pobresa causa la majoria dels incendis en pisos

L’ocupació i la mala combustió d’estufes són dos factors de risc

Ara
2 min
Els veïns del Vendrell van protestar per la mort dels quatre germans en incendiar-se l’habitatge que ocupaven.

BarcelonaDeu persones han mort en incendis a casa seva durant el primer trimestre d’aquest any a Catalunya, el triple que en el mateix període de l’any passat. Els sindicats UGT, CCOO i CATAC dels bombers van alertar ahir que el 70% d’aquestes morts podrien ser atribuïdes “de manera directa o indirecta als efectes de la pobresa en general”.

El 26 de març quatre germans d’entre 3 i 12 anys van morir en un incendi al seu domicili, al Vendrell. La família, de vuit membres, havia ocupat casa seva després de ser desnonada i vivia en condicions molt precàries. Aquest seria un dels set casos, segons van assegurar ahir els portaveus dels sindicats en una roda de premsa, que es podrien atribuir a la pobresa i més concretament a la pobresa energètica. També van recordar l’incendi d’un edifici a Sant Adrià de Besòs el 17 de gener, originat al pis d’una dona amb mobilitat reduïda i que patia síndrome de Diògenes però que no rebia atenció dels serveis socials -també va morir el veí del pis de dalt-, i la mort d’un home en incendiar-se el seu pis de Montcada i Reixac el 7 de març.

La portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau, va donar suport ahir als sindicats de bombers i va coincidir amb ells a l’hora d’afirmar que la precarietat provocada per una mala gestió del parc d’habitatge, els desallotjaments i la pobresa energètica -que, en ocasions, porta la gent a punxar el subministrament de gas o electricitat- ha augmentat de manera exponencial els riscos de patir incendis.

L’ocupació precària, la mala combustió d’estufes improvisades i el mal estat de la instal·lació elèctrica són factors de risc. “Hi ha persones que s’estan tornant a escalfar amb brasers perquè no poden pagar el gas”, va dir el delegat sindical de la UGT Víctor Fernández. Va posar com a exemple un incendi en un habitatge a Callús (Bages), fa un parell de mesos: quan els bombers van arribar al lloc, van comprovar que dos ancians, per escalfar-se, estaven cremant espardenyes antigues que guardaven, perquè no podien pagar un altre subministrament. Els sindicats van demanar al Govern que tingui en compte la pobresa com a descriptor de sinistres per poder “obrir una via de treball que permeti vincular les víctimes a la pobresa” i així detectar solucions.

Falta d’efectius

Els sindicats van alertar que a aquesta situació s’hi sumen “les mancances estructurals” del cos, que, van assegurar, dificulten el compliment de la instrucció de la direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, que estableix que en un incendi urbà s’han d’activar set bombers en la primera sortida per arribar al foc abans dels 20 minuts.

stats