Societat 15/09/2019

Excursionistes i escaladors: els cinc rescats en un dia dels Bombers

Es tracta de dues excursionistes, dos escaladors, un ciclista i un home que ha caigut al Fòrum

Acn
2 min
Diversos efectius dels Bombers de la Generalitat i el SEM fent un rescat d'un home caigut entre les roques de l'espigó del Fòrum de Barcelona

Les actuacions dels Bombers de la Generalitat a la natura no han parat d’augmentar aquesta última dècada i gairebé s’han duplicat: el 2010 van fer 855 rescats i l’any passat 1.541, un 80% més. Fa menys d’una dècada duien a terme una mica més de dos rescats diaris de mitjana. Ara en són més de quatre. Una bona prova d'això són els cinc rescats d'aquest diumenge: a Barcelona, Olesa de Montserrat (Baix Llobregat), Roda de Berà (Tarragonès) i els gorgs de la Febró (Alt Camp). A la tarda, se'n va sumar un al Bruc.

Dues de les víctimes eren excursionistes: la primera, prop de les dues del migdia (13.56 hores), ha sigut rescatada per una dotació aèria i una de terrestre dels bombers després d'haver caigut en una zona de difícil accés als gorgs de la Febró i haver patit una possible fractura de turmell. Un cop rescatada ha sigut traslladada pel SEM a Reus. El segon cas ha sigut una dona accidentada a un quart de tres del migdia a l'ermita de Sant Salvador de les Espases, a Olesa de Montserrat, que tenia una possible lesió de turmell i ha sigut traslladada a Martorell pel SEM.

Els bombers també han rescatat un home que ha caigut entre les roques de l'espigó del Fòrum de Barcelona. Cap a les 8 del matí ha avisat que estava ferit i que no podia sortir pel seu propi peu. Se l'ha rescatat amb trípode i se l'ha traslladat amb helicòpter a l'Hospital de Bellvitge.

El quart rescatat del matí ha sigut un ciclista accidentat a Roda de Berà que té una possible lesió medul·lar. Després d'estabilitzar-lo i immobilitzar-lo, el SEM l'ha traslladat a Bellvitge.

A la tarda hi ha hagut una operació més dels Bombers, que han rescatat dos escaladors –que han resultat il·lesos– quan s'han quedat sense corda mentre feien el descens de la via al Torrent del Lloro, al Bruc (Anoia). Després d'un avís a les 16.49 h se'ls ha rescatat amb un passamans i s'han activat dues dotacions terrestres i un mitjà aeri.

stats