Societat 30/08/2011

Bombers catalans a Nova York: castells vs. insults

El vídeo, filmat per catalans en la inauguració dels Jocs Mundials de Policies i Bombers, mostra l'alegria per un castell carregat mentre de fons se senten els crits dels col·legues de la resta de l'Estat, que els insulten i canten "Yo soy español"

Redacció
1 min

BarcelonaSón les dues visions d'uns mateixos fets. Mentre un grup de bombers catalans feia un castell en la inauguració dels WPFG 2011, els Jocs Mundials de Policies i Bombers que se celebren aquest any a Nova York, de fons se sentien uns crits poc amistosos i es veia una bandera espanyola brandada per algú amb energia.

En el vídeo, filmat des d'on són els bombers i signat per Carla Llobet, s'hi veu que fan el castell i que celebren amb molta alegria que els hagi sortit bé la petita demostració d'una tradició declarada Patrimoni immaterial de la Humanitat per la Unesco. Contents, quan els enfoca una càmera que deu ser d'una televisió local, diuen: "Catalunya, Catalunya". I prou. De lluny, se senten uns crits irats d'un grup nombrós d'espectadors.

Costaria entendre l'escena –que es troba al blog El nano de Riudaura, un dels bombers que participen en els Jocs–, si no fos per l'altre vídeo: el que aquest dilluns ha sacsejat la xarxa. Algú va filmar l'episodi des del darrere de la massa que cridava, que va resultar que eren policies i bombers espanyols. Així s'identificaven ells en un càntic de resposta al castell, tot brandant banderes espanyoles, alguna de les quals anava guarnida amb el toro d'Osborne.

Exaltats, se suposa, per la senyera i l'estelada que portaven els que feien el castell, a més de la xiulada i l'escridassada de "Fuera, fuera, fuera" i el "Yo soy español, español, español", van dedicar als seus col·legues catalans uns quants "hijos de puta".

stats