El foc del Montgrí, estabilitzat en 26 hores

El vent ha provocat revifalles i focus secundaris que han complicat l'extinció

3 min
Imatge de la superfície cremada a l'incendi del Montgrí, aquest divendres al matí

Girona26 hores. És el temps que han trigat els Bombers en estabilitzar el foc que va començar a cremar al massís del Montgrí, a Torroella (Baix Empordà), aquest dijous a la tarda. Les flames han afectat 91 hectàrees, totes del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter –segons han informat els Agents Rurals–. El cap de la intervenció, Antoni Valdepeñas, ha exposat que han pogut estabilitzar el foc a dos quarts de nou de la nit, tot i que han tingut una represa al flanc esquerra. "Però no ens preocupa perquè dona a la banda del massís i no hi ha risc perquè no hi ha continuitat de massa forestal", ha afirmat abans de deixar clar que hauran de remullar tota la zona durant els propers dos dies per assegurar-se que no torni a cremar.

Els bombers han tingut una dia complicat que els ha impossibilitat extinguir-lo abans. D'una banda, per les ratxes de vent que han provocat revifalles i focus secundaris, especialment al flanc dret, que era el que més els preocupava perquè, si s'hagués escapat, hagués arribat fins a l'Escala. A més, s'han trobat amb una altra dificultat: hi ha zones que són de díficil accés i han hagut d'utilitzar maquinària pesada per obrir camins. Tot i això, els bombers pogut posar-li el peu al coll. Ara aquesta nit, una desena de dotacions continuaran treballant en la zona per assegurar-se que no torni a cremar.

El director d'Interior a Girona, Jordi Martinoy, ha indicat que aquesta nit s'aixecarien les restriccions per accedir a les urbanitzacions de Sobrestany, Torre Vella, Torre Gran i les Dunes, on només hi podien passar els veïns. D'altra banda, la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, ha demanat a la població que no s'acosti a la zona de les flames, "ni amb cotxe, ni a peu ni amb bici", després que aquest matí s'hagin trobat ciutadans que volien anar a veure el foc.

Protecció Civil va activar l'alerta del pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya Infoca, perquè aquest divendres es preveu el pic d’aquesta nova onada de calor, cosa que farà que el risc d’incendi forestal es torni a accentuar. De fet, els Agents Rurals mantindran tancats durant tot el dia els accessos a la baronia de Rialp, el massís de Cadiretes, el paratge natural de l'Albera i els parcs naturals de Montserrat, cap de Creus i Montgrí.

Paral·lelament, aquest cos d'emergències continua treballant per esbrinar l'origen del foc que crema des d'aquest dijous al massís del Montgrí.

L'incendi va començar a dos quarts de set de la tarda de dijous, a la zona de la Casa de la Guarda, que els montgrins anomenen popularment “la casella de les dunes”. És un espai ple de pinedes plantades fa més de 150 anys i hi ha a prop un transformador que connecta amb una línia elèctrica. Tot i que les flames quedaven lluny, els serveis d’emergències van evacuar ahir a la nit una casa de colònies a prop de Sobrestany –amb 135 nens i 15 monitors– per evitar que es passessin la nit patint. L'empresa organitzadora de les colònies ha portat els infants a una altra casa de colònies però està previst que aquesta nit, els que així ho vulguin, puguin tornar a l'establiment de Sobrestany per acabar les colònies.

Aquest dijous al vespre l’incendi va saltar una pista forestal i va avançar cap al Còrrec de Coma Llobera. El flanc esquerre avançava lentament cap al puig de Carroig, una zona amb molta menys vegetació forestal. Des que van rebre l'avís, a dos quarts de set del vespre, els Bombers es van afanyar a enviar el màxim de dotacions i van activar els GRAF perquè fessin un foc tècnic. Aquesta unitat està especialitzada en cremes controlades just davant de l'incendi perquè quan arribi a la zona calcinada perdi intensitat i el puguin controlar. Paral·lelament, una dotzena de dotacions aèries van remullar tota la zona fins que es va fer de nit.

Per precaució, els serveis d'emergències han evacuat una casa de colònies.

Els Agents Rurals també han informat que hi ha 199 municipis d'arreu de Catalunya amb nivell 3 del pla Alfa, cosa que significa que tenen un alt risc d'incendi; i suspenen qualsevol activitat amb risc d'originar un foc.

stats