TEMPORAL
Societat 28/02/2023

La borrasca ‘Juliette’ colpeja Mallorca

Fins a dos metres de neu a la Serra de Tramuntana, torrents desbordats i esvorancs per les pluges

Maria Llull
2 min
01. Neu a la zona del mirador de Ses Barques, a Sóller.  02. Esvoranc al centre de Palma.

PalmaL’alcalde d’Alaró, un poble a la falda de la Serra de Tramuntana de Mallorca, va pujar dilluns al castell del poble, on només es pot arribar a peu, per fer fotos de la nevada. S’hi va haver de quedar a fer nit i fins ahir a la tarda no va poder baixar. És el mateix que els va passar a una cinquantena de persones que, desobeint les consignes de prudència de les autoritats per evitar aquella zona, van pujar fins al santuari de Lluc, en ple cor de la serra. Una vintena ja han estat rescatades després de passar moltes hores sense llum ni aigua. El pas de la borrasca Juliette per Mallorca va confirmar les pitjors previsions, amb acumulacions de més de dos metres de neu a la serra i pluges intenses i sense pausa durant 24 hores que van desbordar torrents als municipis de Campanet, Manacor, Sa Pobla i Pollença. El temporal marí i el vent també van provocar nombrosos incidents.

Al centre de Palma, a més, les pluges també van provocar el col·lapse després d’un enfonsament a l’avinguda Comte Sallent, just al costat de la plaça d’Espanya, un dels eixos centrals del transport públic de la ciutat. Aquest esvoranc, per cert, va deixar al descobert un fragment de la muralla renaixentista de Palma, ja que resseguia el traçat del que són avui les avingudes.

En total, el Servei d’Emergències va notificar 413 incidències: 386 a Mallorca, 22 a Menorca i només cinc a Eivissa. El paisatge de la Tramuntana trigarà a recuperar-se, després que la Juliette hagi esqueixat les branques de milers d’oliveres des de Pollença fins a Sóller, i s’està pendent d’avaluar els danys de la borrasca a la collita de patata de Sa Pobla.

stats