Societat 01/09/2019

Un nadó, entre els nous afectats per listeriosi a Andalusia

El nombre total d'afectats a l'Estat és de 208, dels quals 69 estan ingressats a l'hospital

Ara
3 min
S'amplien a onze els possibles afectats per listeriosi a Catalunya

BarcelonaLa detecció de quatre nous casos en les últimes hores continua elevant el nombre d’afectats pel brot de listeriosi, que ja és el més gran que s’ha registrat mai a Espanya. Amb aquests quatre nous casos, un d’ells un nadó acabat de néixer que està hospitalitzat, ahir pujava a 208 la xifra de persones afectades per la infecció provocada pel consum de carn de l’empresa andalusa Magrudis.

El nadó afectat, que pertany a un dels col·lectius més vulnerables a aquesta infecció, està ingressat en un centre hospitalari de la província de Sevilla. De fet, entre els últims quatre casos que han allargat la llista hi ha dues dones que han patit un avortament en les últimes hores com a conseqüència de la ingesta de carn infectada. Tot apunta que a l’haver consumit carn entatxonada de la marca La Mechá el bacteri de la listèria podria haver contaminat el líquid amniòtic i això hauria provocat la mort dels fetus. Les mares afectades eren encara ahir en hospitals d’Andalusia. El quart cas que s’ha detectat en les últimes hores és el d’un pacient immunodeprimit que fins ahir encara rebia tractament antibiòtic.

Una trentena d’embarassades

Segons va confirmar ahir la conselleria de Salut andalusa, en total hi ha 69 persones ingressades en diferents hospitals, totes pel brot de la fàbrica d’Andalusia. D’aquestes, però, fins a 28 serien dones embarassades que preocuparien especialment per les complicacions de la infecció, que poden arribar a afectar el fetus.

Les últimes dades oficials fan preveure una davallada del nombre d’afectats els pròxims dies. En aquest sentit, el portaveu del gabinet tècnic de seguiment del brot, José Miguel Cisneros, va afirmar que les últimes dades confirmen que s’ha produït una “inflexió en el brot” però que encara “no es pot donar per acabat”. De fet, el mateix Cisneros insistia ahir que no s’ha d’abaixar la guàrdia, sobretot pel que fa a la població de més risc, que són “embarassades, pacients amb patologies prèvies, amb malalties cròniques i persones grans”.

Tal com ja va anunciar la Junta d’Andalusia, el pla de treball fa preveure que el degoteig de casos continuï fins a l’octubre, ja que el període d’incubació del bacteri i, per tant, el moment fins al qual es poden manifestar els primers símptomes, pot ser d’entre 70 i 90 dies després d’haver ingerit productes infectats.

Ahir, a més, fonts municipals també van donar una informació que refreda les possibilitats d’una nova revifada dels afectats per listeriosi: els xoriços, els últims aliments de la marca que es van incloure a l’alerta sanitària dimecres passat, han donat negatiu en les anàlisis per detectar la presència del bactrri, segons van anunciar fonts municipals.

Onze casos a Catalunya

En el cas de Catalunya, l’Agència de Salut Pública confirma que el brot ha afectat amb certesa almenys cinc persones que van consumir carn de la marca La Mechá, tot i que estudia sis casos sospitosos més. En total hi podria haver, per tant, fins a onze persones afectades pel brot de listeriosi d’Andalusia en territori català. Cap d’elles està hospitalitzada.

Segons dades de la conselleria, els afectats són del Maresme, el Ripollès, el Barcelonès, el Gironès, la Garrotxa i el Vallès. En la línia del que ha explicat la Junta, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, explicava fa uns dies a l’ARA que “amb tota seguretat” hi haurà més casos de listeriosi tenint en compte el període d’incubació del bacteri.

stats