UE
Societat 06/09/2023

Brussel·les proposa una targeta per a discapacitats vàlida a tota la UE

Els usuaris del nou carnet europeu tindran garantit el tracte preferent als diferents estats membres

2 min
Una dona ajudant un home amb cadira de rodes.

Brussel·lesLes persones amb discapacitat ja podran veure reconegudes a tots els estats membres de la Unió Europea les seves condicions i el tracte preferencial que ja reben al seu país. Aquest dimecres la Comissió Europea ha presentat una proposta legislativa que pretén crear un carnet per discapacitats vàlid a tota la Unió Europea i una altra targeta estandarditzada per poder aparcar en places de pàrquing reservades als discapacitats. "Els drets de les persones amb discapacitat no poden acabar-se a la frontera del seu país. Volem que viatjar els sigui més fàcil", ha destacat la comissària europea de Valors, Věra Jourová.

L'objectiu de la targeta estandarditzada és garantir que les persones amb discapacitats rebin el mateix tracte a tot el territori comunitari i que no hi ha diferències entre els estats membres. D'aquesta manera, quan viatgin a l'estranger mantindran el tracte preferencial als serveis públics, com poden ser els centres sanitaris, als esdeveniments esportius i culturals, com els cinemes i els teatres, i al transport públic o als parcs temàtics.

Les administracions encarregades d'expedir aquestes targetes seran les estatals i seran complementàries a les que només són vàlides a escala nacional. Es podran tenir tant en format físic com digital, i la Comissió Europea assegura que els tràmits per aconseguir-la seran "accessibles" i "àgils". Pel que fa a les targetes d'aparcament en concret, sí que substituiran els carnets estatals i seran els únics oficialment reconeguts arreu del bloc comunitari.

Pas endavant

Abans que aquestes targetes comencin a circular, però, la iniciativa encara s'ha de negociar i aprovar al Consell i al Parlament Europeu. I, una vegada aquestes dues institucions donin el seu vistiplau definitiu, la proposta legislativa tardarà encara 18 mesos a entrar en vigor. En tot cas, diferents organitzacions europees ja l'han celebrat i, per exemple, l'ONCE ha emès un comunicat en què assegura que era una de les reivindicacions "més esperades pel moviment de la discapacitat" i que és un pas endavant cap a "la igualtat d'accés a diferents serveis fora del mateix país".

stats