Societat 26/03/2015

La porta de la cabina es pot obrir des de fora excepte si es bloqueja intencionadament des de dins

El protocol contempla que si un membre de la tripulació tecleja un codi determinat, la porta s'obre automàticament

Efe
2 min

MadridLa porta d'accés a la cabina de pilots d'un avió es pot obrir sempre des de fora, fins i tot quan no hi ha ningú al seu interior, excepte si es bloqueja intencionadament des de dins, segons ha explicat a l'agència Efe el secretari del Sepla, pèrit i investigador d'accidents, Álvaro Gammicchia.

Segons el 'New York Times', un dels pilots de l'avió accidentat dimarts va sortir de la cabina i no va poder tornar a entrar. Una font militar que participa en la investigació, no identificada pel diari, assegura que segons gravacions d'àudio apunten que un dels pilots que havia sortit de la cabina va trucar a la porta però no va tenir resposta.

Segons Álvaro Gammicchia, però, existeix un protocol que contempla que, en qualsevol cas, es pugui accedir a la cabina des de fora, fins i tot si les persones que segueixen a l'interior no la poguessin obrir, per exemple, per haver patit una pèrdua de consciència.

Des de l'enlairament de l'aeronau, i per qüestions de seguretat, la cabina ha d'estar sempre tancada i existeix un protocol que contempla totes les opcions possibles per poder-la obrir, i que està basat en uns codis que només coneixen els membres de la tripulació.

Per sol·licitar un accés "normal" a la cabina, el tripulant marca un codi que es tradueix en un avís acústic que sona una sola vegada a la cabina. A través d'unes càmeres situades a l'exterior, els pilots poden comprovar que no es tracta de ningú aliè a la tripulació abans d'obrir.

En cas d'emergència, al panell d'accés a la cabina s'hi ha de teclejar un codi diferent, que fa que l'avís acústic no deixi de sonar i que la porta s'obri automàticament al cap d'un temps, excepte si s'impedeix des de dins, segons ha afirmat Gammicchia.

stats