Medi ambient
Societat 08/09/2022

Els caçadors i la Generalitat arriben a un principi d'acord sobre com comunicar les batudes

Les federacions i les societats votaran demà si accepten el pacte i tornen a agafar l'escopeta

2 min
Un cartell anunciant que a la zona s’està fent una batuda de senglars.

GironaDesprés de setmanes de negociacions, els caçadors han arribat a un principi d’acord amb el departament d’Acció Climàtica. Faltarà, però, que les diferents societats ho ratifiquin i, per tant, no se sabrà fins demà si aixequen la protesta i tornen a agafar les escopetes. El sector es va plantar i no va començar la temporada de caça diumenge per protestar per les polítiques de la Generalitat, entre les quals, una nova normativa, el punt 8.3, que els obliga a comunicar amb antelació la ubicació de les batudes. Segons els caçadors, es tracta d'un avís molt difícil de concretar perquè primer cal buscar el rastre dels senglars, mentre que segons la Generalitat, és una qüestió de "seguretat". Finalment, les dues parts han cedit i han acordat que comunicaran les caceres “amb la màxima previsió per mitjans telemàtics”, però només ho hauran de fer quan cacin en reserves de caça i, a partir del desembre, també quan vagin a espais naturals protegits. En canvi, si fan batudes en propietats privades, no hauran d’avisar abans l’administració.

Així mateix, s’ha pactat aplicar un règim sancionador a les persones que irrompin a les batudes, amb multes que poden arribar fins als 5.000 euros. Aquesta era una altra de les reivindicacions dels caçadors, ja que retreien que ells han de tenir llicència, pagar taxes i demanar permís als propietaris per caçar, però que després qualsevol persona podia entrar a la zona de batuda sense cap conseqüència. 

Aquests són els dos principals punts de l’acord al qual s’ha arribat aquesta tarda en el marc del Consell de Caça, format pel departament d’Acció Climàtica, la Federació de Caça i l’Agrupació de Societats de Caçadors i Pescadors de Catalunya (Agrupcat). En el marc del Consell, a més, han decidit que crearan un grup de treball i de seguiment per garantir que la comunicació de les batudes sigui fàcil, ràpida i eficaç.  

Per la seva banda, Acció Climàtica ha celebrat que s’hagi arribat a un punt de trobada, ja que l’objectiu final de la nova normativa és que les batudes “siguin més segures tant per als caçadors com per a la resta d’usuaris dels espais naturals protegits”. 

stats