Societat 05/06/2018

El Govern proposa prohibir les ampolles de plàstic d'un sol ús a la Generalitat

Calvet portarà al pròxim consell executiu la proposta d'utilitzar materials reutilitzables i alternatius

Acn
2 min
Envasos

BarcelonaLes ampolles de plàstic d'un sol ús poden tenir els dies comptats dins la Generalitat. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha proposat que es deixin de fer servir en tots els departaments de l'administració ampolles de begudes, coberts, plats, gots i bastonets per remenar begudes fets amb aquest material. Calvet ho ha anunciat aquest dimarts durant el lliurament del Premi Medi Ambient, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient.

Com a alternativa, el conseller proposa utilitzar productes reutilitzables o fabricats amb materials compostables, vidre, paper i fusta. Si prospera la iniciativa, la prohibició s'aplicarà als departaments i ens del sector públic de la Generalitat, tant en els productes d'ús intern com en els utilitzats en actes públics i actuacions de difusió.

Per assolir aquest objectiu, els òrgans de contractació especificaran la prohibició durant l'execució dels contractes en els plecs de contractació de serveis de màquines de 'vending', càtering i restauració, i definiran, sempre que sigui possible, sistemes de distribució alternatius, com l'ús de gerres, sortidors i sistemes de dipòsit, devolució i retorn, o l'ús de productes de materials alternatius.

Els contractes vigents actualment es podran modificar quan les previsions contractuals o legals ho permetin i es tramitaran les modificacions corresponents. A més, els departaments i ens de la Generalitat hauran de posar a disposició de les persones treballadores fonts d'aigua potable als centres de treball.

L'anunci l'ha fet el conseller durant el Dia Mundial del Medi Ambient, que aquest any té per lema 'Un planeta sense contaminació per plàstics'. El departament de Territori i Sostenibilitat ha indicat que hi ha càlculs que situen uns 250.000 milions de petites peces de plàstic al fons de la Mediterrània, i 500 tones addicionals de residus d'aquest material flotant a la superfície.

stats