Societat 01/08/2014

Cambrers i massatges entre les gandules

El servei de bar dels xiringuitos de Barcelona arriba fins a l’aigua

3 min

BarcelonaLes platges de Barcelona es converteixen a l’estiu en un mercat de milers de turistes que, mentre prenen el sol, també consumeixen. La competència legal és la dels xiringuitosque ofereixen lloguer de gandules i de para-sols mentre els seus cambrers corren amunt i avall per la sorra servint begudes de tot tipus. La il·legal és la dels massatges, la dels llauners i la venda, puntual, de tot tipus de complements de roba.

L’Ajuntament informa que, “per combatre la venda ambulant il·legal”, hi ha 18 guinguetes amb llicència per oferir serveis de bar “fins al trencant de l’aigua” i en un radi de 50 metres entorn del bar. Cada establiment identifica els seus empleats amb samarretes de l’empresa, com així ho estableix l’ordenança municipal. És migdia i tres xineses s’asseuen en una de les gandules del xiringuito Amalur. Són de la província de Xangai, fa cinc anys que viuen a Barcelona i aquest migdia són a la platja de la Nova Icària treballant. Fan massatges de 10 minuts a 5 euros. Dues veneçolanes, la Jaira i la Mar, demanen a les massatgistes que tornin més tard, quan acabin de menjar el que han portat en una carmanyola. Ho acompanyen amb una canya de cervesa que han encarregat a un dels mossos de l’Amalur. “Són 3,5 euros. Està bé perquè no et carreguen cap extra per prendre-t’ho a l’hamaca”, diu la Mar. Les tres dones xineses amb prou feines parlen castellà o anglès. M’expliquen que no són fisioterapeutes professionals, que no troben feina en condicions i que a l’estiu miren de guanyar-se un sobresou oferint massatges als turistes. Una patrulla dels Mossos d’Esquadra apareix pel passeig i les xineses s’acomiaden. La Mar té un pareo al respatller de la gandula que explica que el va comprar el dia anterior a una venedora ambulant. “També s’amagava de la policia. A mi no em molesta que em vulguin vendre coses mentre sóc a la platja si ho necessito i estan bé de preu”, deixa clar.

Els llauners, la gran competència

Els xiringuitos fidelitzen els seus clients perquè passin el dia a l’espai de platja que tenen reservat. El grup Anish té tres bars a les platges de Barcelona i dos més a Gavà. Al xiringuito d’Anish a la platja de la Nova Icària lloguen les gandules per sis euros el dia i el para-sol a part. El personal de l’Anish reparteix unes polseres que els banyistes s’han de lligar al canell per identificar-los com a clients. Són polseres de colors, canvien cada dia, com les que serveixen per accedir a un festival de música. A més de la gandula i el para-sol, als que encarreguen begudes o menjar a l’Anish els porten una tauleta de plàstic especial per col·locar-hi els vasos. Un dels empleats de l’Anish, en Marc, explica que la seva principal competència són els llauners: “Normalment fan la ronda a la vora de l’aigua, lluny dels bars, perquè nosaltres els fem fora”, puntualitza. Els tradicionals venedors ambulants de gelats, aquells que es passejaven entre els turistes amb la nevera portàtil, han deixat de veure’s perquè els xiringuitos també et porten el gelat fins a la tovallola. En Marc també assegura que la gent local, a causa de la crisi, continua optant pel menjar i les begudes portades de casa.

El xiringuito amb més trànsit de plats i cambrers que volten per la platja és la guingueta d’Escribà, a la platja del Bogatell. Tampoc cobren extres per serveis fora de la barra i de les taules. La Kathia és una estudiant de filosofia alemanya procedent de Ratisbona que passarà quatre dies a Barcelona. Avui és el primer dia i diu que està molt satisfeta amb l’opció de ser a la platja com si fossis en un centre de vacances. S’ha pres un còctel arran de mar i ara s’ha demanat un cafè a la barra de l’Escribà: “Podria prendre’m el cafè a la sorra, però, no ho sé, se’m fa estrany”.

La presència policial, sobretot de la Guàrdia Urbana, és constant i els empleats de l’Anish confirmen que, respecte a l’any passat, la quantitat de venedors ambulants ha disminuït però que els furts continuen sent un problema fora de control.

stats