Societat 15/11/2016

2016: camí d’un nou rècord de temperatures

L’escalfament global induït pels humans, darrere de la meitat dels episodis extrems de calor dels últims anys

i
Miquel Bernis
3 min
2016: camí d’un nou rècord de temperatures

Barcelona“Un altre any, un altre rècord”. Així de clar ho va exposar ahir el secretari general de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), Petteri Taalas, que en un comunicat oficial va fer públic el que era evident vistes les dades que s’han anat coneixent mes a mes durant aquest 2016: aquest any es tornarà a batre el rècord de temperatura a escala global. Així doncs, el 2016 passarà a ser l’any més càlid al planeta des que hi ha registres, i se superarà el rècord anterior, que era precisament del 2015. No només això, sinó que el rècord d’enguany serà el tercer consecutiu i el quart en cinc anys. A falta de les dades de novembre i desembre, les primeres estimacions fan pensar que la temperatura global d’enguany se situarà 1,2 graus per sobre dels valors de l’era preindustrial.

La dinàmica d’escalfament global de les últimes dècades és una realitat, però el que ha fet que les temperatures del 2015 i el 2016 s’hagin disparat clarament per sobre dels anys anteriors és probablement l’intens fenomen del Niño que va marcar el final del 2015 i l’inici del 2016. El sobreescalfament que periòdicament es produeix al Pacífic Oriental acostuma a provocar una febrada a la Terra quan apareix, i el fet que el Niño dels últims mesos hagi sigut el més intens que s’ha registrat mai fa pensar que ha jugat un paper destacable en els últims rècords. De fet, proporcionalment, les temperatures més exageradament altes del 2016 es van produir durant els quatre primers mesos de l’any, en els quals, segons dades de la NASA, la temperatura global de la Terra es va arribar a situar més d’un grau per sobre, ja no dels valors de l’era preindustrial, sinó fins i tot del període 1951-1980.

¿Aquest avançament de dades del 2016 té a veure amb la recent elecció de Donald Trump? Algú podria pensar que el fet que les dades s’hagin fet públiques precisament ara podria ser un moviment de les Nacions Unides per pressionar el nou president americà i evitar que faci passos enrere respecte al compromís sobre el clima de París. El cert és, però, que al juliol l’OMM ja va fer un primer avís sobre el pronòstic del 2016, veient que les temperatures dels primers mesos havien sigut clarament superiors a les d’anys anteriors. El 2015 el rècord que s’acostava també es va anticipar a finals d’octubre.L’anunci, això sí, es va fer públic a la Cimera de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de Marràqueix, on també s’ha treballat un document sobre el clima dels últims cinc anys (2011-2015), publicat fa sis dies. A la cimera té previst assistir-hi avui el president espanyol, Mariano Rajoy, malgrat les queixes fetes públiques per diverses ONG com Oxfam Intermón i Greenpeace per la falta de compromisos de l’Estat en la lluita contra el canvi climàtic.

Més fenòmens extrems

Un dels objectius dels climatòlegs és avaluar amb la màxima certesa possible si l’escalfament global afavoreix l’aparició d’episodis extrems de calor o d’inundacions. Per això, s’han treballat 79 episodis concrets dels últims cinc anys i s’ha arribat a la conclusió que en més de la meitat hi ha contribuït l’escalfament global induït pels humans. Les onades de calor són el fenomen més clarament vinculat a l’escalfament global, fins al punt que alguns estudis han arribat a la conclusió que el risc de patir-ne una ha augmentat fins a deu vegades.

L’informe també ha exposat dades sobre els pols. Entre el 2011 i el 2015 l’extensió de gel de l’Àrtic ha sigut un 28% inferior a la mitjana del període 1981-2010. L’Antàrtida ha tingut un comportament invers. Durant la major part dels mesos estudiats, l’extensió de gel ha sigut superior a la dels últims 30 anys.

A més d’això, en l’últim any la concentració de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera també ha continuat augmentant. Si el 2015 es va superar per primer cop la barrera psicològica de les 400 parts per milió de CO 2 a l’atmosfera, els mesos del 2016 amb concentracions superiors a aquest llindar ja han sigut la majoria. La tendència continua a l’alça. Des de l’era preindustrial fins ara el nivell de diòxid de carboni a l’atmosfera ha augmentat de l’ordre de 120 parts per milió, i el més xocant és que la meitat de l’augment s’ha produït des del 1980 fins ara.

¿El 2017 continuarà el creixement exponencial de la temperatura del planeta? Acabat l’episodi del Niño, últimament hem entrat en una fase inversa, és a dir, una fase de Niña. El més probable és que l’inici del 2017 estigui marcat encara per un refredament del Pacífic Oriental que podria ajudar a fer que la temperatura reculi respecte als dos anys anteriors. La majoria d’indicadors fan pensar, però, que aquest serà un episodi feble i de curta durada.

stats