Gastronomia
Societat 27/10/2011

Can Fabes podria perdre la tercera estrella Michelin

La filla de Santi Santamaria afirma que va marxar a treballar a Singapur per incompatibilitat amb el seu pare

Ara
2 min
El primer servei a Can Fabes després de la mort de Santamaria

BarcelonaVuit mesos després de la sobtada mort de Santi Santamaria, la seva família, al capdavant de Can Fabes, lluita per mantenir les tres estrelles Michelin. A finals de novembre, quan es facin públiques les estrelles de la guia de l'any 2012, Can Fabes en podria perdre una.

Regina Santamaria, filla del xef, subratlla que “si ens treuen l'estrella és raonable, es diu que la tercera és la del cuiner i les estrelles no es treuen, es renoven cada any". Després de la mort del seu pare, aquesta jove de 26 anys es va posar al capdavant del negoci amb el cuiner Xavier Pellicer, soci de Santamaria. Can Fabes va ser el primer restaurant català que va aconseguir la tercera estrella Michelin, l'any 1994.

Sobre la nova etapa de Can Fabes, de trista inauguració, Regina creu “que Xavi és un cuiner magnífic i ara li toca demostrar que a Can Fabes es fa la seva cuina. Som un equip molt jove i podem donar un esperit de continuïtat a aquesta casa. Però no per tractar el producte des de la tradició vol dir que tot es quedi igual, defensem el producte i la terra però amb això també es pot evolucionar moltíssim”, apunta.

Entre les últimes innovacions al restaurant, hi figuren la cuina amb verdures biodinàmiques, cultivades sense cap tipus de pesticida i seguint els cicles naturals, a més d'un menú homenatge a Santamaria en què figuren alguns dels seus plats més emblemàtics, com el ravioli de gambes.

Regina recorda que, quan ella va créixer, va voler treballar amb el seu pare però a distància. Perquè, les seves personalitats eren molt similars i hi hauria hagut conflictes. “Li vaig dir que junts ens hauríem matat, els dos volíem tenir la darrera paraula sempre”, explica. Regina va marxar a gestionar el restaurant Santi, a Singapur, fins que la mort del seu pare la va fer tornar. Avui, afirma, que va “molt be”, amb una mitjana de 42 comensals per nit. De Can Fabes diu que respecte l'any passat el negoci ha baixat "una mica", però més per la crisi" que per la mort del seu pare.

stats