Onada de calor

Els 40 graus ja no són una excepció

Catalunya ha superat amb facilitat aquest llindar els últims dies i avui s'hi podria arribar per primer cop al Regne Unit

4 min
Unes dones es protegeixen del sol amb una ombrel·la a Plaça Catalunya.

BarcelonaL'episodi d'onada de calor dels últims dies està tornant a generar temperatures que en el context de fa deu o quinze anys serien totalment extraordinàries però que el canvi climàtic està fent cada cop més habituals. El cert és que ja no cal anar gaires anys enrere per observar un canvi. Dels 20 migdies més càlids que hi ha hagut a Catalunya des del 2009, 13 s'han produït en els últims 4 anys. No cal buscar referències del segle XX per veure una tendència marcada de la temperatura. Divendres la mitjana de les temperatures màximes a Catalunya va arribar a 34,3 graus, un valor que en els últims 14 anys només ha sigut més alt en tres episodis més de temperatures extremes. Tot això són càlculs de l'ARA a partir de les dades obertes del Meteocat, que ens permeten tenir una visió del conjunt de Catalunya, però que, per contra, no són consultables més enrere del 2009. Algunes sèries individuals ensenyen, però, que per més que es vagi unes quantes dècades més enrere, les situacions d'onada de calor d'aquest any i d'anys recents no tenen gaires precedents.

A Lleida els últims tres dies s'han superat els 39 graus, i és bastant possible que avui el termòmetre torni a saltar per sobre d'aquest llindar. Amb dades des del 1960, quatre dies seguits amb temperatures a tocar dels 40 graus s'han donat molt poques vegades, però últimament aquestes onades de calor extremes i persistents s'estan fent habituals a Ponent. Quatre dies seguits amb 39 graus o més a Lleida només es van produir una vegada entre 1960 i el 2015: va passar a mitjans d'agost del 1987. El 2015 es va tornar a repetir la situació en l'onada de calor de principis de juliol, i és realment xocant que des de l'any 2019 ja hi ha hagut quatre episodis de 4 dies seguits amb 39 graus o més, i el d'avui podria ser el cinquè. És a dir, el que era una total excepció fins al 2015, s'ha convertit en una tònica anual en els últims quatre anys.

Els últims dies els 40 graus no només s'han produït a Ponent, sinó que a l'Empordà, a Osona, al Pallars Jussà, al Baix Ebre i també al Bages s'hi ha arribat. A la zona de l'incendi del Bages la calor més forta es va produir divendres, dia en què a Manresa es va arribar a 39 graus i a Artés a 40,5 graus. En alguns punts de la comarca també hi ha hagut més de 39 graus cada dia des de divendres.

Potser la continuïtat de temperatures molt per sobre del que tocaria, que s'arrossega des de principis de maig, és encara més influent que les onades de calor. Agafant dades de 87 estacions del Meteocat, aquest any a Catalunya ja hi ha hagut 578 superacions de 35 graus, tenint en compte que cada superació és un dia i una estació en què s'han superat els 35 graus. La dada per si sola no diu res, però guanya molta rellevància si se sap que és un valor més de cinc vegades superior a la mitjana del període 2009-2021, amb dades fins al 17 de juliol. És a dir, aquest any, fins ara, hi ha hagut cinc vegades més temperatures de 35 graus o més que la mitjana dels últims anys.

La calor arriba en un context de pluges poc abundants. A Manresa, des que va començar l'any, no hi han caigut ni 150 l/m2, i des de la ploguda de finals de maig gairebé no hi ha hagut precipitacions. Agafant dades de l'últim mig any, la manca de pluja és força més greu a la conca del Segre que al Bages, però si fa molta calor de manera sostinguda, l'evaporació fa que calgui més pluja perquè la vegetació conservi un cert nivell d'humitat.

Als mapes del temps no hi ha indicis de millores. A mitjans de la setmana que ve la temperatura farà una baixada de 3 o 4 graus a l'oest de Catalunya, però el pròxim cap de setmana és bastant possible que el termòmetre torni a situar-se a prop dels 40 graus en força comarques. A més llarg termini alguns models de previsió apunten a una normalització de la temperatura a deu dies vista, però la previsió tan enllà encara és molt incerta.

Els primers 40 graus del Regne Unit

Entre dilluns i dimarts la massa d'aire càlid que afecta la Península llençarà un potent braç cap al Regne Unit i França, on s'esperen temperatures en alguns casos inèdites. El servei meteorològic del Regne Unit (Met Office) considera que l'escenari més probable és que entre dilluns i dimarts en alguns punts del país s'arribi a 40 graus, un llindar que no s'ha superat mai a les illes britàniques. Fins ara el rècord de temperatura del Regne Unit són els 38,7 °C que es van registrar a Cambridge durant l'onada de calor de finals de juliol del 2019. La Met Office ha activat avisos per calor extrema en aquest inici de setmana, però la normalització de la temperatura s'espera ràpida a partir de dimecres. A l'oest de França s'esperen temperatures de més de 40 graus en molts indrets i màximes que puntualment superin els 42. Fins i tot a París es podrien superar els 40 graus de cara a dimarts.

stats