Dinamarca deixarà d'extreure petroli el 2050

És el primer país productor que posa data a la fi dels combustibles fòssils

2 min
Una refineria de petroli a Dinamarca

Dinamarca s'ha proposat liderar la transformació energètica a escala mundial amb una aposta decidida per les fonts renovables. Aquesta petita nació escandinava és pionera i capdavantera en energia eòlica, i ara ha fet un altre pas significatiu en el camí cap a la neutralitat de carboni: ha posat data a la fi de la producció d'hidrocarburs, el 2050. El projecte de llei que fixa aquesta data com l'any límit per seguir extraient petroli i gas de les aigües daneses al Mar del Nord ha començat aquest dijous el seu procés al Parlament, amb previsió que s'aprovi al novembre. Tot i que els socialdemòcrates governen en minoria, la llei no corre perill, ja que l'executiu va signar a finals de l'any passat un acord amb cinc partits de l'oposició, assegurant-se un suport de més de tres quartes parts de la cambra baixa.

"Acabem amb el petroli i el gas al Mar del Nord! Avui és un gran dia", ha celebrat el ministre de Clima i Energia, Dan Jorgensen, aquest dijous en una publicació a Twitter. La proposta posiciona Dinamarca com el productor de petroli i gas més gran fins ara que fixa un horitzó concret per al final de l'extracció d'hidrocarburs. "Els països que han fet passos similars en el passat són tots productors més petits", remarcava el text de l'acord polític. Jorgensen ha emfatitzat en diverses ocasions que, malgrat que Dinamarca no és una gran potència petrolera, no s'ha de menystenir aquest gest, ja que és el principal productor de la Unió Europea, tot i que Noruega i el Regne Unit, fora de la UE, produeixen 17 vegades més hidrocarburs.

El pas endavant de Dinamarca arriba justament tres dies abans de la cimera climàtica de l'ONU a Glasgow, la COP26, on el país vol "liderar la transició verda i inspirar i pressionar altres països per actuar". Una de les iniciatives globals que ha impulsat recentment és l'anomenada Beyond Oil & Gas Alliance (BOGA), que promocionarà durant la cimera. Es tracta de "la primera iniciativa diplomàtica exclusivament centrada en acabar amb la producció de petroli i gas" com a eina clau per fer front a la crisi climàtica. De moment, Dinamarca s'ha aliat amb Costa Rica. "Junts estem creant una aliança de governs que seguiran el nostre exemple i eliminaran gradualment la producció de petroli i gas", ha argumentat Jorgensen.

La fi de l'aventura petrolera danesa

L'"aventura petrolera" danesa -com l'han anomenada els mitjans locals- va començar el 1972, i des de llavors s'han convocat set rondes de llicències d'extracció. El que van acordar els sis partits va ser cancel·lar la vuitena -que portava mesos en espera després de la retirada de tres de les quatre empreses interessades inicialment, reticents davant la incertesa política- i també totes les licitacions futures que atorguen a les empreses el dret de buscar i produir petroli i gas.

Actualment, Dinamarca té 55 plataformes en 21 jaciments (15 de petroli i sis de gas), i el govern ha subratllat que la llei crea seguretat jurídica per a la indústria. A més, preveu fer un esforç addicional per desenvolupar altres activitats econòmiques a l'àrea d'Esbjerg, principal hub danès d'hidrocarburs. L'activitat petrolera dona feina a unes 4.500 persones al país, entre treballadors directes i indirectes, i ha sigut una pedra angular per a la construcció i el manteniment de l'estat del benestar danès, segons destaca el text de l'acord.

stats