COP26

Els Estats Units i la Xina actuaran conjuntament per reduir les emissions de CO2

Anunci sorpresa dels dos països més contaminants per alentir l'escalfament global en la dècada actual

3 min
El president dels EUA, Joe Biden, i l’assessor climàtic John Kerry.

Glasgow (Enviat especial)Anunci sorpresa a Glasgow. En les darreres hores d’aquest dimecres, els dos principals emissors de gasos d’efecte hivernacle del món, la Xina i els Estats Units, han assegurat que treballaran junts per frenar l'escalfament global durant aquesta dècada. L'acord conjunt, anunciat en sengles conferències de premsa, suposa un punt d’esperança en una jornada que havia començat amb la publicació d’un primer esborrany de declaració final que no ha satisfet pràcticament cap organització mediambientalista i després que el primer ministre britànic, Boris Johnson, assegurés que “el risc de fracàs de la COP26 és colossal”.

L’enviat especial de la Xina, Xie Zhenhua, ha sigut el primer a anunciar la publicació de la Declaració per a l'acció climàtica millorada a la dècada de 2020. El text reitera la importància per als dos països de mantenir viu l'objectiu de París, això és, la limitació de l’escalfament a finals de segle en 1,5 ºC.

"Les dues parts reconeixen que hi ha una bretxa entre els esforços actuals i els objectius de l'Acord de París", ha dit Xie en la seva compareixença. “Com a dues superpotències del món –ha continuat–, els Estats Units i la Xina tenen l'obligació especial de treballar junts per assegurar que el món continuï sent un lloc tranquil. Hem de pensar en gran i ser responsables. Hem d'abordar activament el canvi climàtic i, mitjançant la cooperació, aportar més beneficis als nostres dos pobles i a les persones d'arreu del món".

Per la seva banda, també en una conferència de premsa posterior, l'enviat especial dels Estats Units per al canvi climàtic, John Kerry, ha qualificat la declaració “d’un primer pas per assentar els principis per ajudar a tancar la bretxa" entre els plans anunciats i les emissions que generarien. "Els Estats Units i la Xina mantenen no poques diferències [en molts temes]. Però pel que fa al clima, la cooperació és l'única manera d’abordar aquesta tasca".

Un any de feina

Els dos representants han assegurat que la declaració conjunta era producte de 36 sessions de treball i negociació entre diplomàtics de la Xina i dels Estats Units, reunits cara a cara i que s'han celebrat al llarg de l'any. Kerry ha afirmat també que la Xina s'havia compromès a desenvolupar ràpidament un pla per reduir les seves emissions de metà i, gradualment, del gasos producte del carbó "tan aviat com sigui possible".

El compromís adquirit per Pequín no implica, de moment, que la Xina s’afegeixi al pla anunciat la setmana passada per la Unió Europea i els Estats Units de reduir en un 30% les emissions de gas metà per a l'any 2030. En tot cas, però, sí que suposa un primer reconeixement del govern de XI Jinping de la rellevància del metà com un dels elements més contaminants i que més contribueix a l’escalfament del planeta.

Encara que la lletra petita de la declaració encara s’ha de conèixer, el més positiu de l'anunci sorpresa és que “posa l'èmfasi en l'actuació durant la dècada actual”, ha comentat Harjeet Singh, un dels assessors més rellevants de Climate Action Network International, un dels grups ecologistes que segueixen de ben a prop l’evolució de les negociacions.

Els procediments de Glasgow han estat criticats pel gran nombre de compromisos adquirits a llarg termini, però que no han vingut acompanyats per d'altres a curt termini, en especial quan la dècada present es considera vital per fer actuacions decisives.

Una anàlisi publicada dimarts per Climate Action Tracker considerava que les promeses d’arribar a la neutralitat de carboni el 2050 limitarien l'escalfament en uns 1,8 ºC, si es feien realitat. Però les accions anunciades per al 2030 posaven la humanitat en un ritme d’escalfament de 2,4 ºC a finals de segle.

stats