La Diputació de Barcelona avança al 2030 l'objectiu de neutralitat climàtica als seus equipaments

Presenta un pla que preveu 46 milions d'inversió en 55 accions de millora

Gerard Mira
2 min
Plaques fotovoltaiques en una imatge d'arxiu

La cursa contra el canvi climàtic fixa l'objectiu ambiciós de reduir a zero les emissions de cara al 2050, però ara la Diputació de Barcelona ha posat una marxa més i vol assolir la neutralitat climàtica que fixa la UE i l’autosuficiència energètica l’any 2030 en tots els seus equipaments, accions i serveis. La vicepresidenta segona de la institució de govern local, Carmela Fortuny, ha presentat aquest matí en roda de premsa el Pla Clima, que promet 46 milions d'euros d'inversió per accelerar l'assoliment d'aquesta fita: "Hem d'avançar-nos vint anys perquè cal una reacció ràpida o ja serà massa tard", ha dit.

El pla, aprovat pel ple de la Diputació el 26 de maig passat, es proposa "afavorir la transició energètica" en els pròxims vuit anys, segons afirma el diputat de Recursos Humans, Hisenda i Serveis Interns Carles Ruiz Novella. Els recursos que hi posaran serviran per desplegar 55 accions que incidiran directament en els edificis que gestiona la corporació, ja sigui amb la implantació de plaques fotovoltaiques o amb unes reformes que permetin una millor eficiència energètica, així com renovar la flota de vehicles perquè sigui zero emissions (cotxes elèctrics i híbrids endollables). La seva previsió és "reduir el 40% del consum energètic dels edificis corporatius" i "eliminar el 100% de les emissions directes", segons explica el diputat d'Acció Climàtica, Xesco Gomar.

Fortuny alerta que la situació actual és molt crítica: "Si no fem res per canviar la tendència actual, cada any la temperatura pujaria 2,1 graus de mitjana", sentencia. "Ja tenim 50 dies a l'any de més de trenta graus, i va a pitjor", afegeix. La finalitat d'aquest pla és complir els tres objectius marcats: reduir la demanda energètica, electrificar els consums i generar energia verda. "Ens convertirem en la primera administració pública completament sostenible energèticament", ha dit Novella. "Volem convertir-nos en un exemple per a molts ajuntaments i que puguin traslladar els nostres canvis a les seves institucions", ha conclòs.

Acció transversal

Paral·lelament, el Pla Clima actua també per adaptar els efectes del canvi climàtic a la Xarxa de Parcs Naturals competència de la Diputació de Barcelona, a la Xarxa Local de Carreteres, amb més de 1.500 quilòmetres de vies arreu del territori, i als grans recintes de la corporació com l'Escola Industrial o Mundet. Aquest nou pla de resposta climàtica se suma al Programa Sectorial Renovables 2030 que la Diputació de Barcelona va presentar el mes de març passat i que actua per instal·lar plantes fotovoltaiques d’autoconsum i calderes de biomassa i invertir en millores de l'enllumenat públic. "Des que està en marxa no hem parat de rebre demandes de projectes", afirma Gomar. Aquests dos plans d'actuació formen part de la vintena de projectes del mandat vigent de l'organització, que opera en 311 municipis que volen "fer de la transició energètica una prioritat", segons conclou Fortuny.

stats