El Govern descarta la interconnexió de les xarxes d'aigua de Tarragona i Barcelona

Acció Climàtica creu que podria afectar la conca de l'Ebre de manera "irreversible"

ARA
2 min
Una imatge del riu Ebre prop de la desembocadura

BarcelonaLa interconnexió de la xarxa d'aigua de Tarragona amb les que abasten Barcelona, l'àrea metropolitana i bona part de Girona no convenç el Govern. La Generalitat ha refredat aquest dissabte l'expectativa al voltant de la proposta feta aquest divendres per l'Observatori Intercol·legial de l'Aigua de Catalunya, una comissió que integra diferents col·legis professionals –el d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, el d'Enginyers Agrònoms, el d'Enginyers Industrials i el d'Economistes–. En declaracions a l'ACN, la secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha apuntat que aquesta proposta no forma part del "marc de solucions" amb què treballa el Govern per fer front a la sequera.

El motiu d'aquesta negativa és que el Govern considera que el desenvolupament de la infraestructura per connectar les xarxes del Consorci d'Aigua de Tarragona (CAT) i l'Ens d'Abastament Ter-Llobregat (ATL) podria afectar la conca de l'Ebre de manera "irreversible". Segons Barnadas, el país ha de ser "resilient" amb les pròpies conques i centrar l'estratègia en "adaptar la demanda a l'oferta". En aquest sentit, la secretària d'Acció Climàtica insisteix en continuar fomentant el consum responsable i en apostar per la dessalinització i la regeneració com a noves fonts d'obtenció d'aigua.

Tot i rebutjar la proposta feta pels col·legis professionals, la secretària d'Acció Climàtica ha volgut agrair que hi hagi qui es posi a treballar i vulgui ajudar a resoldre el problema de sequera que viu el país. Des del Govern, però, opinen que la interconnexió d'ATL i CAT podria hipotecar els rius en el futur. "Agafar aigua d'altres conques no està previst. No és una solució que aquest Govern tingui sobre la taula", defensa Barnadas. La secretària d'Acció Climàtica aposta per mesures estructurals amb aigua de les mateixes conques o que permetin "fabricar" aigua nova, en la línia que ja s'està treballant des de l'administració.

Barnadas recorda que el 2008 ja es va proposar transvasar aigua del Roine francès, un riu que actualment "també pateix una sequera estructural". Si la sequera s'allarga, però, el Govern no descarta anar a buscar aigua d'altres conques, però seria de manera puntual, traslladant-la en vaixells de llocs on hi hagi sobrants, però no fent obres estructurals.

No és "mediambientalment rendible"

"Si es fa l'estructura, s'agafarà aigua fins a esgotar-la", augura Barnadas. Creu que la superació de la sequera arribarà adaptant-se a l'oferta i no fent-la créixer "pensant que l'aigua és infinita". La secretària d'Acció Climàtica diu que el país ha de poder funcionar amb el nivell de recursos del 2020 i que amb la dessalinització i regeneració es poden suplir els volums que manquen avui.

Barnadas també opina que el transvasament fix d'aigua que proposen els col·legis professionals no és ambientalment rendible, a diferència del que defensen els enginyers: "Pensar a treure aigua d'una altra conca segur que no és sostenible", apunta. Està convençuda, en canvi, que amb mesures d'estalvi, eficiència i consciència col·lectiva s'assoliran els objectius.

stats