Societat 24/10/2014

La nit de dissabte a diumenge, a les 3 de la matinada tornaran a ser les 2

Aquesta mesura d'estalvi energètic es va començar a aplicar el 1974 arran de la crisi del petroli

Europa Press
2 min
L’horari és el missatge

BarcelonaLa matinada del proper diumenge finalitzarà l'horari d'estiu i els rellotges es retardaran una hora, de manera que a les 3 hores tornaran a ser les 2 hores, per la qual cosa oficialment hi haurà una hora més, en compliment de la Directiva Europea que regeix el denominat 'Canvi d'hora' i que afecta a tots els Estats membre de la Unió Europea.

La pràctica d'endarrerir el rellotge una hora a l'hivern i avançar-ho a l'estiu es va generalitzar de forma desigual a partir de 1974, en produir-se la primera crisi del petroli en la resposta del qual alguns països van decidir avançar els seus rellotges per poder aprofitar millor la llum del sol i, per tant, consumir menys electricitat en il·luminació. S'aplica com a directiva des de 1981 i ha estat renovada successivament cada quatre anys, segons recorda el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme.

Des de l'aprovació de la Novena Directiva, pel Parlament Europeu i el Consell de la Unió, al gener de 2001, aquest canvi s'aplica amb caràcter indefinit. Aquesta Directiva està incorporada a l'ordenament jurídic espanyol per Reial decret 236/2002, d'1 de març. Així, el caràcter permanent de la novena directiva estableix que l'inici de la 'hora d'estiu' –quan s'avança el rellotge una hora– comença l'últim diumenge del mes de març i finalitza quan es retarda una hora l'últim diumenge d'octubre.

L'aprovació d'aquesta Directiva està avalada per les conclusions d'un estudi sobre el seu abast i efectes, realitzat per encàrrec de la Comissió Europea i presentat al Parlament en 1999. L'estudi conclou que el canvi horari té impactes positius no només sobre l'estalvi sinó sobre altres sectors com el transport, les comunicacions, la seguretat vial, les condicions de treball i les maneres de vida, la salut, el turisme o l'oci.

En concret, segons estimacions de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), el potencial d'estalvi en il·luminació a Espanya pel canvi d'hora pot arribar a representar un 5 per cent del consum elèctric en il·luminació, equivalent a uns 300 milions d'euros. D'aquesta quantitat, 90 milions correspondria al potencial de les llars espanyoles, la qual cosa suposa un estalvi de 6 euros per llar; mentre que els altres 210 milions d'euros restants s'estalviarien als edificis del terciari i en la indústria.

En aquesta línia, el IDAE enumera un decàleg de consells per estalviar energia amb la calefacció com obrir les finestres el temps necessari per ventilar les habitacions –prop de deu minuts–, apagar la calefacció a la nit i no encendre-la al matí fins que la casa estigui ventilada i s'hagin tancat les finestres; tancar els radiadors que no siguin necessaris i apagar completament la calefacció si va a estar fos de casa més d'un dia; instal·lar adhesius en portes i finestres, la qual cosa pot suposar un estalvi d'entre un 5% i un 10% d'energia.

A més, si és possible, cal posar dobles finestres o finestres de doble vidre, la qual cosa suposa un estalvi d'un 20% d'energia; instal·lar vàlvules termostàtiques en els radiadors o un regulador per a la caldera; mantenir la temperatura en els 21ºC; no abusar de la calefacció; posar la temperatura entre 15ºC i 17ºC per dormir a les nits o instal·lar aïllants en sostres i parets.

stats