Societat 09/04/2014

Cap a una escola més inclusiva

Durant la Setmana Mundial per l'Educació, del 7 al 13 d'abril, es recorda la importància del dret a l'educació de les persones amb discapacitat

Ara
1 min

BarcelonaUna educació de qualitat, promotora de la igualtat d'oportunitats, accessible i inclusiva per a totes les persones del món. Aquestes són les reivindicacions de la Setmana Mundial per l'Educació, que se celebra del 7 al 13 d'abril sota el lema 'Sumem capacitats. Pel dret a una educació inclusiva'. S'estima que 93 milions d'infants i joves viuen al món amb algun tipus de discapacitat.

Els beneficis de les escoles inclusives són evidents i aquest model ja s'està implantant en nombrosos països. "En el futur, els governs hauran de decidir com cal reformar el sistema educatiu perquè hi hagi un sol sistema per a tothom, en comptes de sistemes diferents per a diferents nens amb diferents necessitats", assegura el director d'Inclusive Education Canada, Gordon L. Porter, de visita a Barcelona per assistir a la jornada 'L'escola inclusiva a Catalunya: el repte d'aprendre', organitzada per la Fundació ASPASIM.

L'escola Els Xiprers de Barcelona és un dels centres pioners en l'aposta per una educació inclusiva. Els alumnes d'aquest centre ordinari conviuen, ja des de petits, amb nens i nenes amb necessitats especials. L'objectiu és que tots creixin i evolucionin dins de les seves capacitats a partir dels recursos i eines que se'ls dóna des de l'escola.

La figura del vetllador és clau per al dia a dia d'aquests alumnes. La seva tasca va més enllà d'acompanyar els alumnes amb necessitats especials, ja que també dóna suport a la resta del grup. La Laia Concernau, una de les vetlladores del centre, assegura que els progressos dels alumnes són evidents: "Les millores poden ser de continguts acadèmics i també d'habilitats socials, de parla o de capacitat d'estar en grup".

stats