Societat 15/03/2020

Carrers buits i avisos policials: així ha anat el primer dia de confinament oficial

Es tanquen els parcs i una part de les platges, i els agents avisen els vianants amb controls i megafonia

Natàlia Vila
3 min
L'estació de plaça Catalunya, el primer dia de confinament per coronavirus

BarcelonaPrimer dia amb les mesures de l'estat d'alarma en vigor per combatre el brot de coronavirus a tot l'Estat. Les restriccions han canviat per complet el dia a dia de tots els ciutadans i això es nota bàsicament al carrer. Avui els municipis de Catalunya estan visiblement més buits que qualsevol altre cap de setmana i els restaurants, bars i comerços restants estan tancats i es quedaran amb la persiana abaixada, per llei, durant els pròxims quinze dies.

Tot i així, les mesures semblen no haver arribat a tothom amb la mateixa claredat, i per això els cossos i forces de seguretat recorden als vianants que han de complir les normes de confinament i de l'estat d'alarma. Unes mesures que es poden consultar aquí i l'incompliment de les quals pot comportar sancions que van dels 100 als 600.000 euros i penes de presó de fins a quatre anys.

Un altre agent avisa un ciutadà de Barcelona que ha de marxar cap a casa

Els Mossos d'Esquadra i les policies locals pentinen aquest diumenge els carrers per recordar als ciutadans que no compleixen el confinament que no poden sortir al carrer si no és per algun dels motius d'excepció, com ara anar a comprar menjar, anar al metge o a treballar. Ho fan a peu, amb cotxe i fins i tot per megafonia.

A Barcelona, l'alcaldessa Ada Colau també ha ordenat el tancament dels 148 parcs i jardins de la capital per frenar la intenció dels ciutadans de concentrar-se als espais verds per passejar o prendre l'aire i ajudar a minimitzar la propagació del virus.

La plaça de Catalunya, al centre de Barcelona, buida aquest diumenge al matí

A més, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha clausurat les zones esportives i les àrees infantils que hi ha a les platges del litoral barceloní. Més de 42 quilòmetres que aquest diumenge deixaven una imatge ben poc habitual, completament buides.

Panoràmica de les platges de Barcelona, completament buides

El trànsit de sortida de l'àrea metropolitana de Barcelona havia baixat fins a les 11 hores un 75%, mentre que el d'entrada ho ha fet un 66% respecte a diumenge passat, segons el Servei Català de Trànsit.

La situació és la mateixa en altres ciutats catalanes i espanyoles. A Tarragona, les patrulles policials també recorrien la ciutat per recordar a la ciutadania que s'ha de confinar a casa per "evitar col·lapsar els serveis mèdics i hospitalaris".

Per la seva banda, Renfe ha anunciat que reprogramarà tota l'oferta d'AVE, Llarga Distància i Avant i que suspèn la posada en marxa de l'Avlo. El nou pla de transport suposa anul·lar tota l'oferta actual de trens comercials i substituir-la per una que s'ajusti al decret anunciat ahir d'estat d'alarma. Renfe ja ha avançat que tornarà íntegrament l'import dels bitllets previstos durant el període de vigència de l'estat d'alarma i posarà a la venda noves places.

Les companyies aèries també han cancel·lat una trentena de vols a l'aeroport del Prat per adaptar-se al decret, i ho continuaran fent els pròxims dies. Malgrat que la norma ja està en vigor, les companyies de transport, entre les quals les aèries, encara tindran uns dies de marge per reduir un 50% el nombre d'operacions. A més, les autoritats han anunciat que reduiran també les plantilles de controladors, cosa que podria comportar grans retards els pròxims dies.

stats