Societat 14/11/2013

La Guàrdia Civil deté l'exrector de la URV Lluís Arola pel cas Shirota

També s'han detingut pel mateix cas el president de Morella Nuts, Joaquim Maria Barriachs, i el secretari de Shirota, Xavier Gómez

Acn
2 min

ReusLa Guàrdia Civil ha detingut l'exrector de la URV Lluís Arola; el president de l'empresa Morella Nuts, Joaquim Barriach, i el secretari de Shirota, Xavier Gómez, per la seva presumpta implicació en el cas Shirota, una peça separada i sota secret de sumari del cas Innova que investiga el jutjat d'instrucció número 3 de Reus. Tots tres formaven part del consell d'administració de Shirota. L'empresa privada Morella Nuts comptava amb una participació del 48% dins l'empresa, i el 52% corresponia a administracions i institucions públiques. El magistrat va imputar per aquesta mateixa causa tot l'antic equip de govern de Reus per l'aval de 3 milions d'euros concedit pel consistori a Shirota l'any 2008.

Segons han confirmat a l'ACN fonts policials, les detencions s'han produït aquest dijous al matí dins l'operació Cirurgia, als mateixos domicilis dels detinguts, a les localitats de Tarragona, Reus i Cambrils. Els detinguts els han traslladat a la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona on s'estan instruint les diligències policials corresponents. Està previst que Arola, Barriachs i Gómez passin a disposició judicial a Reus al llarg d'aquesta jornada, segons les mateixes fonts.

Per aquest mateix cas, el jutge també ha imputat tots els regidors de l'anterior equip de govern municipal −PSC, ERC i ICV−, almenys pels delictes de prevaricació, malversació de fons públics i un delicte societari. El jutjat vol dilucidar possibles irregularitats en la concessió d'un aval de 3 milions d'euros per part de l'Ajuntament, que va aprovar un ple de febrer de l'any 2008 amb els vots en contra de l'oposició −CiU, PP i CORI.

Constituïda l'any 2007, Shirota Functional Foods (SFF), l'objectiu de la qual era la investigació en nutrició, la salut i els aliments funcionals, comptava amb una participació del 48% de l'empresa privada Morella Nuts, mentre el 52% restant corresponia a administracions i institucions públiques: principalment, Innova, amb un 40%, tot i que també figuraven a l'accionariat Sagessa, l'Hospital de Sant Joan i la URV.

L'empresa, però, va ser liquidada pel consell d'administració d'Innova amb l'arribada al poder del nou equip de govern de CiU i PP, tot adduint els deutes acumulats, que van ser assumits íntegrament pel consistori. La CUP va decidir portar el cas al Tribunal de Comptes i a Fiscalia. A partir d'aquest punt es van obrir diligències prèvies per determinar si l'objecte de Shirota guarda relació amb el d'Innova, atesa l'existència d'avals creuats entre empreses, aparentment, sense objectes socials vinculats.

El grup municipal d'Ara Reus es va presentar com a acusació particular. El cas va explotar públicament just després de la detenció per part de la Guàrdia Civil del director general d'Innova, Josep Prat.

stats