Societat 17/10/2021

Els castellers es retroben amb els seus aficionats

Tornen les pinyes multicolor per fer més segurs els castells

Efren Garcia
2 min
3 de 8 de la colla Joves Xiquets de Valls a la Diada de Santa Teresa al Vendrell

El VendrellAquest cap de setmana els castells han fet un pas més per recuperar la normalitat, i l’agenda d’exhibicions ho ha notat de valent. El nombre de cites s’ha doblat respecte a la setmana passada i el nivell tècnic comença a créixer sense aturador. Malgrat tot, el que té més valor per a aficionats i castellers no són els pisos, els folres o les manilles, sinó el que s’escapa dels recomptes i no perceben les xifres: han tornat les converses i les abraçades entre membres de diferents colles. A poc a poc es va reactivant l’aspecte més humà d’aquesta tradició.

Divendres 15 octubre, el Govern va aixecar una part important de les restriccions que encara afectaven els elements de la cultura popular com ara les colles castelleres. Des d'aleshores, les formacions ja no tenen limitacions pel que fa al nombre de participants, s’ha eliminat l’obligació de presentar un certificat de vacunació o un test negatiu per participar-hi i, potser el més important, les colles podran col·laborar a les pinyes per millorar la seguretat de les seves construccions i el públic podrà tornar a viure les actuacions a peu dret.

Hi ha costums que no es perden mai, com el d’arribar d’hora a plaça i marxar l’últim. Gaudir d’aquell tímid degoteig de pantalons blancs i faixes sota el braç marxant rambla amunt. Diumenge, les terrasses prop de la plaça Vella del Vendrell es van tornar a tenyir de camises vermelles i liles d’afamats castellers que escalfaven màquines amb un bon esmorzar de forquilla i ganivet. 

Els gegants, les gitanes i els diables amb els seus versots compartien de nou l’espai amb una de les parts més importants de la cultura popular, el seu públic. L’única anomalia a la diada de Santa Teresa va ser un discurs inicial que celebrava el retrobament però anunciava les dues restriccions que encara queden en peu: tots els castellers haurien de dur mascareta i el públic no podria col·laborar a les pinyes. Un preu baix per seguir avançant.

Ganes de castells

Passada la primera ronda, i la retirada inevitable dels espectadors més endiumenjats, per fi van tornar les converses entre aficionats, la mobilitat a plaça, els anuncis dels castells assolits en altres diades –amb unes xarxes socials més actives que mai– i l’anàlisi de totes aquelles incerteses que encara envolten l’activitat.

Les ovacions després dels primers castells i les abraçades entre mans altes, crosses i baixos evidenciaven sensacions d’alleugeriment i de retrobament a parts iguals. Tot i la prudència mostrada per totes les colles, el públic també va gaudir i celebrar els petits instants de patiment, sense els quals no s’hauria forjat una tradició tan arrelada. 

Somriures, mirades de complicitat i riallades ximples per celebrar que els castells han tornat, ara sí, a compartir sensacions amb un públic que va allargar l’acte en una llarga “quarta ronda” després de la diada. Hi ha ganes de castells!

Apunts castellers
  • 1. Torna el tres Els Castellers de Vilafranca a Igualada i la Colla Joves Xiquets de Valls al Vendrell s'han apuntat aquest diumenge els primers tresos de vuit de la temporada. A l’Anoia va destacar també el lluït paper de la colla local, els Moixiganguers, que van apuntar-se el quatre de vuit i el dos de set en un retorn de gran qualitat.
  • 2. Objectius A poc més d’un mes per tancar el cicle de la temporada castellera convencional, els reptes castellers esdevenen la gran incertesa del moment. Els discursos de prudència i calma conflueixen amb els que veuen en l’horitzó algunes de les diades de més renom. Fins a on es podrà o voldrà alçar el llistó?
  • 3. Castells arreu Amb una quinzena de diades castelleres, aquest cap de setmana les torres humanes han tornat arreu del territori. De sud a nord, passant per les illes, les colles posen en marxa la seva maquinària pensant més en la temporada 2022 que en l’actual. Només a Barcelona s’hi van celebrar cinc exhibicions entre dissabte i diumenge.
stats