Societat 05/10/2014

Els Castellers de Vilafranca guanyen el Concurs de Castells de Tarragona per setena vegada consecutiva

Després d'un intens frec a frec amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els vilafranquins s'han proclamat guanyadors de la jornada

Efren Garcia
3 min
Tres de deu dels Castellers de Vilafranca / Tjerk van der Meulen

TarragonaUna final intensa –que fins a l'últim castell no ha decidit la classificació final de les primeres posicions– ha donat als aficionats castellers un espectacle en tota regla. Emoció i moltes sensacions han estat el punt culminant d'aquestes tres jornades castelleres que conformen el Concurs de Castells de Tarragona, que tanca la jornada amb 41 colles classificades i castells que van des de sis pisos fins a la gamma superior. Els Castellers de Vilafranca s'han adjudicat el desè concurs de la seva història, el setè concurs consecutiu.

Els castells de nou pisos, protagonistes del Concurs

Gairebé totes les colles participants avui, diumenge, al Concurs de Castells de Tarragona es plantejaven dur, almenys, un castell de nou pisos. Aquesta dada, històrica, representa gràficament el bon estat de salut del món casteller, que mai abans hauria ajuntat en una mateixa diada tants castells de nou per tantes colles diferents. Excepte els Nens del Vendrell, que no plantejaven cap castell de nou com a objectiu per a aquesta cita, les altres 11 colles n'han provat algun, avui. Tant les colles de vuit i mig que han volgut fer el salt –com és el cas dels Castellers de Sabadell o els Xiquets de Reus– com les colles que ja els han pogut portar a plaça amb certa continuïtat –com els Castellers de Barcelona, els Castellers de Sants, els Capgrossos de Mataró o Castellers de la Vila de Gràcia–, han aconseguit descarregar un total de 20 castells de nou.

Diada de gamma extra i espectacle casteller

La jornada del concurs és tot un espectacle pel nivell de castells que s'intenten. Castells mai vistos, aconseguits en comptades ocasions al llarg de la història, o bé d'una dificultat tècnica extrema, prenen protagonisme tots durant els concursos de castells. Enguany, hem pogut veure un total de cinc colles provant castells de gamma extra, i quatre d'elles de gamma superior. Castells poc vistos a plaça, com el tres de deu amb folre i manilles, el dos de vuit sense folre o el quatre de nou sense folre han pogut veure la llum a Tarragona.

Ronda conjunta i ronda en solitari

Un dels temes de debat avui a la plaça ha estat els mecanismes de rondes establerts. Ara mateix, qualsevol castell superior al quatre de nou amb folre pot ser provat en ronda individual, i el magnífic nivell de les colles participants ha suposat que gairebé totes provessin algun castell de nou. Això ha provocat que, per exemple, a segona ronda, només veiéssim dos castells en ronda conjunta, i la resta fossin en ronda individual. L'organització del concurs ha fet grans esforços per agilitzar l'esdeveniment i donar-hi ritme, però el moment únic que està vivint el món casteller ha fet que les mesures preses no hagin servit per a aquesta ocasió, i s'hagi allargat més que en d'altres edicions.

Emoció fins al final

Els Castellers de Vilafranca es presentaven clars favorits per guanyar el Concurs enguany, però les dues colles vallenques i la Jove de Tarragona pitjaven fort l'accelerador just darrere. L'èxit dels rosats a les primeres rondes amb el dos de vuit sense folre i el tres de deu amb folre i manilles ha posat entre les cordes la colla vilafranquina, que no s'ha vist clara guanyadora a meitat de la competició com havia passat altres anys. Ara bé, no s'han arronsat, i han respost amb els seus millors castells: els castells de nou amb agulla, el dos de vuit sense folre i el tres de deu amb folre i manilles. La Colla Jove Xiquets de Tarragona, per la seva banda, venia amb els objectius clars, i tampoc ha posat les coses fàcils. Tot i haver caigut abans de poder carregar el tres de nou amb folre i agulla, a quarta ronda han sorprès carregant el tres de deu amb folre i manilles i acostant-se a les dues colles capdavanteres de la classificació. No ha estat fins a la cinquena ronda que s'ha decidit el guanyador, quan el quatre de nou sense folre de la Colla Vella ha quedat en intent desmuntat i els verds han passat definitivament al primer lloc de la classificació.

stats