Societat 28/05/2014

El PP rebutja al Congrés paralitzar definitivament el Castor

CiU reclama a Soria que difongui tots els informes del magatzem de gas: "Entre guanyar temps i opacitat hi ha una gran diferència"

Ara
2 min

MadridEl govern de Mariano Rajoy continua fent temps per no haver de decidir què fer amb el Castor. El Partit Popular ha rebutjat al Congrés una iniciativa de CiU amb l’aval de socialistes i el grup d’ICV per paralitzar, de forma definitiva i permanent, el magatzem de gas, després de la publicació dels informes de l'Institut Geològic que confirmen la relació directa entre els gairebé 600 terratrèmols registrats a l'Ebre i les injeccions de gas al magatzem subterrani.

Durant el debat a la Comissió de Medi Ambient, la diputada popular Teresa Lara ha explicat que estan a l'espera d'informes internacionals que confirmin la conclusió de l'IGN, tal com els va recomanar l'entitat. Mentrestant, el projecte continuarà paralitzat. A més, Lara ha recordat que el govern socialista va aprovar el magatzem i les infraestructures "sense cap tipus de condicionalitat" i que per aquest motiu no entén la posició del PSOE respecte la votació, que ha estat de 20 vots a favor de la proposició de CiU, una abstenció d'UPyD i 23 vots en contra del PP.

On són els informes?

Martí Barberà, diputat d'Unió per Tarragona i portaveu de medi ambient de CiU, ha retret al ministre d'Indústria, José Manuel Soria, que no presenti tots els informes pertinents a la planta. "Entenc que el senyor ministre hagi de guanyar temps –ha assenyalat Barberà–. Però entre guanyar temps i opacitat hi ha una gran diferència".

El grup català ha instat el govern espanyol a paralitzar de forma definitiva i permanent les tres infraestructures del Castor: el magatzem de gas que aprofita l'antic jaciment petrolífer, situat al mar; el gasoducte de 30 km, i la planta d'operacions terrestres. Considera que s'ha demostrat que té efectes no previsibles i no controlables, com els centenars de terratrèmols registrats al setembre a l'Ebre.

La portaveu d'ICV, Laia Ortiz, ha assenyalat també que, si es tanca el Castor, no pot ser que els ciutadans "paguin el cost d'un despropòsit", i ha denunciat les reunions que s'han mantingut amb Florentino Pérez, director d'ACS –que té un 66% d'Escal UGS, l'empresa que porta el magatzem– per negociar una sortida a la situació.

Ortiz ha puntualitzat que tenen constància que el govern espanyol no només té els dos informes filtrats, sinó també auditories externes encarregades ja l'any passat. "El govern continua amagant altres informes –ha denunciat–. Exigim que tots es facin públics".

El president de la comissió de medi ambient del Congrés, el lleidatà José Ignacio Llorens (del PP), ha volgut passar el debat sobre el Castor del primer punt a l'últim de l'ordre del dia i també ha preguntat al diputat de CiU per què parlava de ministre i no de ministra, ja que segons el president és un tema de la nova ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina.

stats