Societat 16/10/2014

Soria diu que el decret d'hibernació del Castor té una clàusula per exigir responsabilitats a Florentino Pérez

El ministre d'Indústria ho ha dit al Congrés abans d'aprovar el reial decret llei amb el què s'indemnitzarà l'empresa gestora del magatzem amb 1.350 milions d'euros

Acn
2 min
El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, aquest dimarts al Senat / EFE

MadridEl ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha defensat aquest dijous al Congrés el decret que contempla la hibernació del magatzem de gas Castor assegurant que vetlla per l'interès general, per la seguretat de les persones i pel medi ambient.

Soria ha assenyalat que la norma també preveu fer pagar a l'antiga concessionària, l'empresa Escal UGS, participada per ACS (presidida per Florentino Pérez), si es demostra que té algun tipus de responsabilitat durant la seva gestió. "El decret estableix una clàusula d'exigència de futures responsabilitats a Escal, que en el seu cas siguin exigibles, o bé per vicis i defectes en la construcció o bé per accions o omissions durant el període de la concessió", ha remarcat.

El ministre d'Indústria Energia i Turisme ha fet aquestes manifestacions durant el debat per a la convalidació del decret llei pel qual s'adopten mesures urgents en relació amb el sistema de gas i la titularitat de les centrals nuclears. Aquesta norma preveu la hibernació de les instal·lacions del magatzem subterrani de gas Castor, tancades ara fa més d'un any pels sismes registrats a la zona durant les injeccions de gas coixí.

Així mateix, el decret reconeix la polèmica indemnització de 1.370 milions d'euros a l'antiga concessionària. "Aquest reial decret compensa l'operador però amarra la possible responsabilitat que se'n pugui derivar", ha dit Soria, que atribueix l'obligació d'indemnitzar Escal UGS a un decret aprovat pel govern del PSOE el 2008, que reconeixia el dret de l'empresa a una compensació tot i haver actuat amb dol o negligència.

L'oposició expressa el seu rebuig al decret i demana el desmantellament de Castor

Els principals grups de l'oposició han expressat el seu rebuig al decret pel qual s'adopten mesures urgents en relació amb el sistema de gas i exigeixen al govern espanyol la "clausura i el desmantellament" de les instal·lacions i que no carregui sobre els consumidors el pagament de la polèmica indemnització. Així ho han manifestat els diputats Jordi Jané de Convergència i Unió, Joan Tardà d'Esquerra Republicana de Catalunya, Francesc Vallès del PSC, i Joan Coscubiela d'ICV-EUiA.

Jordi Jané ha avançat durant la seva intervenció que CiU votarà en contra del decret perquè "ens ho demana la ciutadania indignada". "No demanen la hibernació sinó el desmantellament", ha assenyalat, per afegir que el Parlament de Catalunya també va acordar que no siguin els ciutadans ni els consumidors finals "els que paguin en la seva factura del que ha estat un projecte sense previsió".

Per a Joan Tardà, aquest reial decret és "un robatori" que obligarà els ciutadans a "indemnitzar Florentino Pérez". Així mateix, ha assenyalat que Soria manté la hibernació perquè espera que algun dia la planta es pugui posar en funcionament, i ha lamentat que finalment el promotor de Castor rebrà una indemnització tot i haver actuat amb negligència.

El diputat del PSOE, José Segura, ha estat l'encarregat d'intervenir en el debat per a la convalidació del decret aprovat pel govern espanyol i ha anunciat el vot en contra del seu grup. Posteriorment, el diputat del PSC Francesc Vallès ha advertit que "la factura l'hauran d'assumir els ciutadans a través del rebut de la llum", perquè el govern del PP està disposat a pagar la factura sense negociar cap quitació i pagarà de manera "exprés", en 35 dies, cosa que sembla bastant precipitada. "Ens preocupa també molt que el decret parli d'"hibernació" del magatzem, i no de clausura o desmantellament", ha conclòs Vallès.

stats