Resposta massiva dels joves de més de 16 anys per vacunar-se

Salut incorpora de cop la franja de 16 a 29 anys per l’explosió de contagis i l'arribada de 977.700 dosis més

4 min
Sanitàries preparant dosis de vacunes contra el covid-19.

Santa Coloma de GramenetLa campanya de vacunació catalana ja és massiva. Tota la població de més de 16 anys ja pot demanar hora per vacunar-se amb Pfizer i Moderna –en aquest cas, només entre els majors d'edat– perquè el departament de Salut ha obert l'estratègia d'immunització de cop a les persones de 16 a 29 anys. Les autoritats sanitàries volen arribar al màxim possible de joves i, per tant, no només ofertaran hores a la web, sinó que també posaran en marxa llocs de vacunació mòbils sense cita prèvia a les zones amb més incidència o bé on es detecti que hi ha poc èxit amb el mètode de l'autoprogramació de cites. En aquests llocs es vacunarà als carrers i places on s'apleguen freqüentment o al voltant dels centres comercials. El Banc de Sang i Teixits cedirà els seus autobusos i l'empresa Seat els seus camions mòbils, ha indicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

Una hora després que s'obrís la convocatòria, Salut ha registrat pics de 100.000 usuaris a l'espera per poder autoprogramar-se la cita de vacunació. Argimon ha demanat "paciència" per aconseguir hora, perquè aquesta setmana la majoria de places ja s'havien ocupat per altres franges d'edat. "La setmana que ve s'obriran més torns", ha admès. La decisió arriba després de l’explosió de contagis que s’està donant arreu del país entre les franges d’edat més joves, influïda per l'efecte de la variant Delta que és més contagiosa, i coincidint amb l’arribada fluïda de vacunes. De fet, aquesta setmana Catalunya rebrà 977.700 dosis: 497.250 de Pfizer, 360.000 d'AstraZeneca –l'última remesa que arribarà d'aquesta companyia–, 59.100 de Moderna i 61.350 de Janssen.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha recordat que als menors d'edat, els de 16 i 17 anys, se'ls considera "menors madurs" i no caldrà que presentin un permís matern o patern per poder-se vacunar. A més, la previsió de la conselleria és que la franja dels 12 als 15 anys també es pugui vacunar les pròximes setmanes, però encara no s'ha concretat quan perquè "la prioritat és continuar vacunant per edats". "Veurem com progressa la vacunació de la gent d'entre 16 i 29 anys i el nombre de vacunes que ens van arribant", ha apuntat Cabezas. A més, la vacunació dels més joves s'emmarca en l'estratègia de vacunació europea i encara "no hi ha res decidit".

Vacunacions per edats

El conseller Argimon ha fet una crida a tota la població, inclosa la gent que encara hi és reticent, perquè es vacuni tan aviat com sigui possible. "Una persona de 40 a 49 anys també té risc i ja podria ser un grup vacunat perquè fa temps que vam obrir la convocatòria", ha insistit. Pel que fa a la població d'entre 60 i 69 anys, que de manera general rep dosis d'AstraZeneca però que també es pot posar la de Pfizer o la de Moderna si es demana, Salut posarà les segones dosis a les vuit setmanes per acabar de vacunar-los aviat, i no a la desena com fins ara.

A nivells de la primera onada

“La situació epidemiològica és preocupant, amb una incidència molt elevada en grups d'edats joves que encara no estan vacunats o el percentatge de vacunats és molt petit”, ha subratllat Argimon. La corba de contagis va començar a créixer fa quinze dies i ara, en què se superen els 5.000 positius setmanals, ja s'observa clarament una nova onada. Ara bé, amb un diferència clara respecte a les anteriors: tal com avançava ahir l’ARA, Argimon ha confirmat que el virus afecta només les persones que tenen menys de 50 anys. De fet, amb aquesta incidència, sense les vacunes Catalunya hauria de tornar al confinament de la primera onada.

La joventut de la majoria dels infectats, malgrat la gran presència de la variant Delta, comporta que no hi hagi afectació als hospitals. "Hi ha pocs casos de malaltia greu. Ahir teníem 129 persones a UCI però preveiem que la xifra es vagi reduint. Ara n’hi ha 120", ha apuntat Argimon. Amb tot, també ha alertat que hi ha persones de més de 40 anys que fa setmanes que podrien estar vacunades i no s'han vacunat per elecció. "Les persones que estan ingressant a l'UCI tenen entre 42 i 66 anys i no estan vacunades, tret d'un cas que havia rebut una dosi", ha explicat. També ha informat d'una hospitalització que correspon a una persona de 70 anys amb la pauta completa i ha recordat que si bé l'eficàcia de les vacunes supera el 90%, algunes persones poden no acabar desenvolupant la immunitat.

Cues al carrer als CAP

De moment, Argimon ha descartat que el Govern tingui cap previsió de fer marxa enrere en la desescalada perquè l'indicador clau és la pressió hospitalària i, de moment, la situació és controlable. El nivell assistencial que sí que està patint un augment sobtat de feina és l’atenció primària: en les últimes dues setmanes s’ha multiplicat per deu el nombre de positius diagnosticats per tests d'antígens –dimarts es van diagnosticar 2.000 casos en persones amb símptomes– i només ahir es van fer 20.000 atencions relacionades amb el covid a tot el país. "Les cues surten al carrer", ha exemplificat Argimon per evidenciar l'enorme pressió assistencial als CAP.

El conseller ha subratllat que aquest augment dels contagis tindrà una repercussió directe en la vacunació: "El 92% dels que ens vacunen treballen a l'atenció primària i doblen torns. O es dediquen a diagnosticar o a vacunar, tot no pot ser. I la prioritat ara és vacunar per poder tornar a la normalitat". Per això ha demanat "un punt més de responsabilitat i autoregulació", si bé ha admès que fa mesos que es demanava: "Som davant un moment en què estem vacunant molt i ara necessitarem vacunar molt perquè ens arribaran moltes dosis, però tenim les mans que tenim".

Per cada positiu que es detecta, Argimon ha concretat que el servei de vigilància epidemiològica troba aproximadament quatre contactes estrets. "El sistema està molt tensionat", ha admès. Només en el cas dels macrobrots originats a les Balears per viatges de final de curs se'n detecten més de nou per persona. En les últimes hores, la xifra de positius entre alumnes catalans infectats ha augmentat fins als 587 –238 a Mallorca, 311 a Menorca i 38 a Tenerife-–i la de contactes estrets ja s'enfila fins a 3.690 persones.

stats