Societat 19/09/2016

Puigdemont i Puig segellen a València una aliança pel corredor mediterrani

Feia set anys que un president català no era rebut al Palau de la Generalitat Valenciana. L'última trobada va ser entre Camps i Montilla el 2009

Salva Almenar
2 min
Els presidents de Catalunya i el País Valencià, Carles Puigdemont i Ximo Puig, han reclamat el corredor mediterrani, una infraestructura "urgent" per als dos territoris.

ValènciaCatalunya i el País Valencià han fet avui un pas important per reprendre les seves relacions institucionals després d'anys de bloqueig. Els presidents de la Generalitat de Catalunya i de la Generalitat Valenciana, Carles Puigdemont i Ximo Puig, han anunciat que tots dos governs crearan una comissió tècnica permanent amb l'objectiu de fer el seguiment del progrés de les obres del corredor mediterrani.

Els presidents, que han fet aquest anunci després de reunir-se a València amb motiu de la cimera celebrada pel Fòrum valencià pel corredor mediterrani i la Taula estratègica catalana del corredor mediterrani, han assenyalat que la posada en marxa d'aquesta comissió respon a la "urgència d'impulsar de manera definitiva" aquesta infraestructura i "vigilar" el compliment dels compromisos del govern espanyol i el calendari de les obres.

Puigdemont i Puig, que han coincidit a qualificar la trobada celebrada avui a València d'"històrica", han remarcat la importància d'una infraestructura per la qual circulen quasi la meitat de les exportacions de l'estat espanyol i que travessa uns territoris que representen quasi el 50 per cent del PIB espanyol. Feia set anys que un president català no era rebut al Palau de la Generalitat valenciana, des que José Montilla va visitar Francisco Camps el 2009.

A preguntes dels periodistes, el president català Carles Puigdemont ha assegurat que "el temps de la reclamació, de la queixa, s'ha acabat", ja que considera que "és temps d'exigències de realitats". "Qualsevol govern [espanyol], sigui del color que sigui, ha de saber que tindrà a la gent del Mediterrani exigint el compliment dels compromisos pel bé de la nostra gent i els nostres territoris".

Per la seva banda, el president valencià Ximo Puig ha lamentat que en aquests moments el corredor estigui "blocat per la falta de neutralitat" del govern espanyol, i ha destacat que aquesta infraestructura "té un interès que va més enllà de les comunitats de l'arc mediterrani", ja que "és un assumpte europeu de primera divisió".

En aquest sentit, Puig ha recordat que el corredor mediterrani "no és una exigència conjuntural, sinó una estricta necessitat de qualsevol estratègia de futur europeu". "Volem que d'una vegada per sempre figuri el corredor mediterrani en l'agenda principal de les infraestructures europees", ha dit.

Reunions semestrals

Durant la trobada mantinguda al Palau de la Generalitat Valenciana, els presidents han coincidit en la necessitat de posar fi de manera definitiva a la "incomunicació" que ha existit entre ambdues Generalitats fins ara. Una relació que ha estat nul·la durant els últims anys i que a partir d'ara serà molt més fluïda atès que els dos governs han acordat que se celebri cada semestre una reunió de la comissió de seguiment de les obres del corredor mediterrani.

A més de la del corredor mediterrani, els presidents han acordat constituir una altra comissió, integrada per membres dels dos governs, que s'encarregarà de fer els treballs per fer possible la reciprocitat de TV3 i la nova radiotelevisió valenciana en el moment que aquesta sigui una realitat.

stats