Pesca
Societat 22/09/2023

Catalunya podrà pescar sardina finalment aquesta tardor

El ministeri atén les demandes de les confraries catalanes i aixeca la veda de quatre mesos prevista a partir de l'1 d'octubre

2 min
Una embarcació de pesca d'encerclament a l'Escala

GironaL'Estat fa marxa enrere i aixeca la veda de quatre mesos a la pesca de sardina, que teòricament havia d'entrar en vigor al litoral de Catalunya a partir de l'1 d'octubre. D'aquesta manera, el ministeri espanyol modifica el pla inicial i atén els requeriments de les confraries catalanes, que, amb el suport del departament d'Acció Climàtica, des d'un principi es van mostrar contràries a les restriccions de la pesca d'encerclament al Mediterrani. El sector pesquer i el govern català criticaven que prohibir la captura de sardina durant la tardor no repercutiria en cap benefici ecològic i desencadenaria en la ruïna del negoci.

La sardina representa una quarta part de les captures anuals de peix a Catalunya i, per tal de garantir-ne la reproducció i subsistència sostenible, durant l'agost i el setembre la flota catalana assumeix dos mesos d'aturada biològica. Els pescadors defensen, però, que sumar-hi quatre mesos més de veda per decret seria l'estocada de mort definitiva del sector. És per això que la secretaria general de pesca de l'Estat ha accedit a pactar amb la Generalitat unes mesures menys restrictives i consensuades, que equilibrin la preservació del medi ambient amb la realització de l'activitat socioeconòmica. Ho confirma Sergi Tudela, director general de Política Marítima i Pesca Sostenible: “La veda de sardina de quatre mesos ha estat derogada i s’ha transformat en una extensió de l'aturada biològica i en l'acord que al mes de març es retallarà la flota un 20 %", defensa Tudela, que conclou: "Ara guanya la sardina, el sector pesquer i el conjunt de la societat".

Una espècie impossible de destriar

El de l'Escala era un dels ports més amenaçats per les intencions inicials de veda de l'Estat, ja que el 80 % dels seus ingressos depenen de les captures de sardina, anxova i seitó. Fa quinze dies, en una compareixença davant dels mitjans, el patró major de la confraria escalenca, Josep Lluís Sureda, explicava els motius que feien inviable l'aturada: "Quan es llença la xarxa, és impossible destriar l'anxova o el seitó de la sardina, de manera que la veda aboca a una mortalitat que no servirà per a res i, a més, afegirà pressió al seitó". Sureda també explicava que la Generalitat i el sector pesquer català fa anys que reclamen tenir un pla de gestió per preservar les espècies del peix blau, però no amb mesures "inadequades" que "traspuen un desconeixement complet".

stats