Espai
Societat 15/04/2023

Catalunya posa en òrbita el Minairó, un nanosatèl·lit per millorar el 5G

L'enlairament s'ha cancel·lat de nou després que dimecres no pogués sortir per les condicions meteorològiques

ARA
2 min
El coet que porta el Minairó en e moment de l'enlairament

BarcelonaDesprés de l'Enxaneta i el Menut, aquest dissabte al matí s'ha enlairat el Minairó, el tercer nanosatèl·lit que posa en òrbita la Generalitat. El coet Falcon 9 que transporta el tercer nanosatèl·lit que donarà servei a la Generalitat de Catalunya, pensat per millorar la tecnologia 5G; s'ha enlairat a les 23:48 hores local (8: 48 del matí hora espanyola) des de la base de Vandenberg, Califòrnia, com ha informat l'empresa Sateliot, que ho ha desenvolupat. Era el tercer intent del llançament del coet després que s'ajornés dos cops per les males condicions climatològiques. Minairó és més petit que una capsa de sabates: 30 centímetres de llarg, 20 d'amplada i 10 d'alçada. Donarà servei a la Generalitat a l'àmbit de les telecomunicacions quan passi per sobre de territori català (dues vegades al dia), mentre que durant la resta del recorregut servirà a altres clients.

El nanosatèl·lit català viatja a bord d'un coet llançador Falcon 9 juntament amb altres satèl·lits en el marc d'un viatge de la companyia nord-americana SpaceX, propietat del multimilionari Elon Musk. Un cop a l'espai, el Minairó orbitarà al voltant de 550 quilòmetres de la Terra a una velocitat aproximada de 8 quilòmetres per hora i passarà per damunt de Catalunya cada cinc dies aproximadament.

Aquesta missió busca demostrar casos d'ús del nou protocol de connectivitat 5G NB-IoT (que són les sigles de l'internet de les coses en anglès) des d'un satèl·lit o un terminal d'un telèfon mòbil amb un cost econòmic molt baix. Així, desplegarà una mena de laboratori en òrbita per validar tecnologies i serveis desenvolupats a Catalunya i permetrà, per exemple, validar el concepte de càrregues flexibles reprogramables en vol per facilitar serveis com ara la monitorització de cultius, la gestió de recursos hídrics, el control de transports i mercaderies o la gestió d'infraestructures remotes.

stats