Societat 09/02/2015

El CatSalut fixa tres temps d'espera segons la prioritat de l'operació: 90, 180 o 365 dies

Aprovats els criteris avançats divendres per canviar la gestió de les llistes d'espera, que suposen eliminar la garantia d'11 operacions

Ara
2 min
Es vol potenciar la cirurgia major ambulatòria, que actualment suposa el 58% de les 225.000 intervencions quirúrgiques que es fan a Catalunya.

BarcelonaEl consell de direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut) ha aprovat aquest dilluns, tal com estava previst, els nous criteris per gestionar les llistes d'espera a Catalunya. Entre els canvis destaca la fixació de tres temps d'espera diferents per a la majoria d'intervencions quirúrgiques, segons la prioritat: si es tracta d'una prioritat preferent la "recomanació" serà de 90 dies, si és una prioritat mitjana, 180 dies, i si es tracta d'una prioritat baixa el temps d'espera serà d'un any. La decisió de la prioritat es farà a partir de "criteris clínics i socials", ha informat el departament de Salut en un comunicat.

Fins ara hi havia 14 intervencions quirúrgiques amb un temps garantit de sis mesos i, d'aquestes, només tres continuaran així: cataractes, pròtesi de maluc i pròtesi de genoll. Per això, onze operacions deixaran de tenir temps garantits, com són les varius, les amígdales, els galindons o les artroscòpies.

Malgrat això, Salut ha inclòs en la garantia altres operacions que tenen a veure amb cirurgies del càncer i del cor, operacions que a la pràctica ja es feien de manera urgent. Així, doncs, s'han afegit 22 procediments oncològics que s'hauran de fer en menys de 45 dies, i a més a més, la cirurgia cardíaca valvular i coronària, que s'haurà de practicar en menys de tres mesos.

Les dues ordres aprovades pel CatSalut aquest dilluns arriben després que en l'últim any s'hagi pogut eixugar en gran part el nombre de pacients que esperaven a ser operats a la sanitat pública i es tracta de la culminació d'un objectiu que el conseller Boi Ruiz ja va anunciar el 2011.

El CatSalut ha fixat també per primer cop "terminis de referència" per l'accessibilitat de prestacions sanitàries: 30 o 90 dies per a proves diagnòstiques –també segons la prioritat–, 30 o 90 dies per a consultes d'atenció especialitzada i 48 hores en cas de demanar consulta a l'atenció primària.

Segons Salut, els pacients que a la data d'entrada en vigor d'aquesta ordre ja estiguessin en llista d'espera per a una operació amb temps d'espera garantit segons la redacció de l'anterior decret continuaran gaudint de les garanties establertes anteriorment mentre continuïn en llista d'espera.

stats