Successos
Societat 05/03/2021

Cau el grup criminal que estafava enviant milers de SMS amb enllaços fraudulents

Els quatre detinguts havien enviat 71.000 missatges amb 'links' a webs falses des d'on obtenien contrasenyes bancàries

Ara
2 min
Quatre detinguts a Barcelona per una estafa a través de 71.000 missatges SMS

BarcelonaHavien enviat 71.000 SMS amb un link que en realitat era un enllaç trampa que derivava a una web on se suplantaven entitats bancàries i operadors mòbils per obtenir les claus i les contrasenyes de les víctimes que picaven. Un cop tenien aquesta informació, duplicaven la targeta SIM de la línia de mòbil de la víctima per accedir als codis de validació dels bancs i, alhora, evitar que la víctima s'adonés del frau. Els Mossos d'Esquadra han desarticulat el grup criminal que hi ha al darrere d'aquesta estafa, anomenada smishing, amb la detenció de quatre persones d'entre 19 i 27 anys, als quals s'atribueix un delicte d'estafa i pertinença a grup criminal.

Quatre detinguts a Barcelona per una estafa a través de 71.000 missatges SMS.

La investigació, que segueix oberta, va començar l'octubre de l'any passat amb la denúncia d'un ciutadà i ha permès concloure que els integrants del grup usurpaven la identitat d'entitats bancàries, companyies d’assegurances, empreses de paqueteria i correus i empreses de telefonia. Enviaven massivament milers de SMS a usuaris de telefonia mòbil on se’ls advertia que les seves claus i contrasenyes es cancel·larien si no accedien a l’enllaç que se’ls adjuntava a través dels missatges per SMS.

Quan el receptor del missatge clicava a l'enllaç, se'l redirigia a pàgines falses que els estafadors havien creat gairebé idèntiques a les webs originals, allotjades en servidors ubicats a les illes Caiman. Aleshores les víctimes havien de facilitar claus i contrasenyes, així com el seu número de mòbil amb l’excusa de rebre un missatge de validació. Quan els estafadors disposaven d'aquestes dades (proporcionades per la mateixa víctima) prenien el control del telèfon mòbil i duplicaven la targeta SIM associada a la línia telefònica de la víctima, que deixava de rebre les alertes on s'advertia de la pràctica fraudulenta que s'estava produint.

Amb l'accés als comptes bancaris, els detinguts feien transferències de diners i compraven mòbils d'alta gamma que s’enviaven a persones residents a la província de Madrid, a qui els estafadors pagaven per rebre els paquets.

Dos a la presó, dos en llibertat

L'organització estava formada per dos caps, un dels quals tenia els coneixements tècnics per crear les webs falses i fer els enviaments massius de SMS, que són a la presó, i dos assistents logístics, que s’encarregaven de proporcionar la infraestructura necessària per poder dur a terme l’estafa i que han quedat en llibertat amb càrrecs. El 2 de març es van produir les detencions dels investigats a Barcelona i els agents van localitzar diners en efectiu, ordinadors portàtils, documentació diversa que serà objecte d’anàlisi i dispositius mòbils d’alta gamma, molts dels quals precintats, que s’havien comprat amb els diners de les víctimes.

Per evitar ser víctima d'aquest tipus d'estafa, els Mossos d'Esquadra recomanen no respondre a missatges de text de persones desconegudes, tampoc prémer els enllaços que aquests puguin incloure i, sobretot, mai facilitar cap tipus de dada personal a desconeguts.

stats