Cau en picat el nombre de morts per covid

La desescalada no atura el descens dels indicadors gràcies a la vacunació

G.G.G.
3 min
Una infermera preparant una dosi d'una vacuna contra el covid-19.

BarcelonaAmb gairebé un 40% de la població major d'edat vacunada, la pandèmia ha experimentat un gir de 180 graus: tot i l'augment de la interacció social, la protecció de la gent més vulnerable està reduint a mínims la mortalitat causada pel covid i les unitats de cures intensives (UCI) es continuen buidant a poc a poc però sense pausa. Els últims set dies s'estan registrant xifres que no es veien des de fa gairebé un any, quan Catalunya havia sortit del confinament total. La diferència és que mentre el juliol de l'any passat l'epidèmia tornava a créixer, ara va de baixada.

Els ingressats a les àrees de crítics (197) ja són menys de 200, cosa que no passava des del 12 d'octubre, a la segona onada, i tot i que malauradament encara es registren defuncions per coronavirus la mortalitat s'ha desplomat en qüestió de setmanes: si el 9 de maig, fa només un mes, es notificaven 105 víctimes mortals setmanals, aquest dimecres se n'han reportat només 13. De fet, ja hi ha hagut dos dies en què no s'ha reportat ni una sola mort per covid –amb dades consolidades, ni el 27 ni el 30 de maig se'n van notificar víctimes– i l'última setmana se n'estan registrant dues diàries de mitjana.

L'escenari actual és del tot diferent del de fa tan sols sis mesos, quan va arrencar la campanya d'immunització i la màxima preocupació de les autoritats sanitàries era evitar que es repetissin nous col·lapses sanitaris i continués el negre recompte de víctimes mortals. I, en efecte, els més de 4,8 milions de dosis administrades a tot el país des del gener passat han evitat almenys 800 morts de covid, segons un estudi dels investigadors del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocom-SC) de la UPC. En total, 22.213 persones han perdut la vida a Catalunya a causa del covid des del principi de l'epidèmia.

El mateix informe assenyala que les vacunes han evitat més de 38.000 dies d'hospitalització a planta i més de 7.000 dies a les UCI, perquè l'objectiu de les vacunes és precisament evitar que les persones emmalalteixin greument i acabin morint. Aquest dimecres hi ha 582 pacients amb covid ingressats als hospitals catalans. Fa quinze dies n'eren 860.

I, encara que no era el seu objectiu, les vacunes també estan limitant-ne la transmissió: els investigadors calculen que s'han estalviat unes 9.000 infeccions, perquè es considera que la protecció d'almenys un membre d'una família serveix de tallafoc dins el nucli.

Risc "moderat"

La vacunació també explica per què arran d'un augment tan evident de la interacció social i una flexibilització cada vegada més accelerada de les restriccions els indicadors continuen baixant i que, de moment, no s'hagi produït cap esclat de contagis. Al contrari, Catalunya es troba per primer cop des del juliol passat en un risc de rebrot moderat: ara mateix aquest indicador que permet anticipar-se a un creixement potencial de l'epidèmia se situa en 89 punts, molt lluny dels 800 del principi de l'any.

El risc de rebrot s'obté mitjançant dues variables claus –la taxa de contagi (Rt) i la incidència acumulada a catorze dies– que també reculen des de fa setmanes. De moment, totes dues estan sota control. La Rt, que calcula quantes infeccions noves es poden generar de mitjana a partir d’un sol contagi, continua per sota de l'1 (concretament, 0,90) i això significa que, tot i que la transmissió encara és alta, el virus no accelera l'expansió.

Pel que fa a la incidència acumulada, que permet estimar quantes persones s'han infectat els últims catorze dies en un territori i en base a la població que hi resideix, s'estan diagnosticant 99 casos per cada 100.000 habitants. Així, en una escala de risc en què notificar 50 casos equival a un risc de propagació baix i més de 150 casos a un risc alt, Catalunya se situa en una situació de risc mitjà. En els últims set dies s'han confirmat 3.532 positius, aproximadament mig miler de contagis diaris de mitjana, sobretot entre les persones joves que encara no estan vacunades, eminentment per sota de 40 anys.

També la positivitat dels PCR i els tests d'antígens s'ha estabilitzat al voltant del 3,3%, per sota del 5% que l'Organització Mundial de la Salut considera el llindar per tenir controlada l'epidèmia.

stats