Societat 10/07/2014

Europa expedienta l'Estat per la construcció de la MAT a Santa Coloma de Gramenet

Brussel·les "creu que l'Estat no ha complert les seves obligacions", com la de fer l'estudi d'impacte ambiental, i ara li dóna dos mesos de termini per respondre a la seva carta i donar explicacions

Acn
1 min
Detall de les torres elèctriques de Santa Coloma de Gramenet / ACN

Brussel·lesLa Comissió Europea ha obert aquest dijous un procediment d'infracció a l'estat espanyol perquè no hauria fet estudis d'impacte ambiental abans de construir la línia de molt alta tensió (MAT) entre Sentmenat i Santa Coloma de Gramanet.

Brussel·les "ha llançat una investigació per esbrinar si les autoritats espanyoles han aplicat correctament la important legislació mediambiental comunitària", segons informen fonts comunitàries. "Abans d'autoritzar un projecte, les autoritats competents han d'haver-se assegurat que s'ha fet l'estudi d'impacte ambiental corresponent i, a més, l'han de posar a disposició del públic", recorda la Comissió, que ja ha enviat una carta al ministeri d'Afers Estrangers espanyol.

Brussel·les "creu que l'Estat no ha complert les seves obligacions" i ara li dóna dos mesos de termini per respondre a la seva carta i donar explicacions. La Comissió Europea considera que la construcció de la MAT entre Sentmenat i Santa Coloma de Gramenet pot provocar "efectes significatius en el medi ambient i també en les persones, per la naturalesa i la situació del projecte".

L'executiu comunitari adverteix que cal "tenir en compte especialment que la línia elèctrica que transportarà molta més potència creua una de les regions més poblades d'Espanya, l'àrea metropolitana de Barcelona".

La Comissió obre aquest expedient a l'estat espanyol després de "les preocupacions expressades en una pregunta parlamentària" per un eurodiputat. El govern espanyol té ara dos mesos de termini per respondre i si la resposta no és satisfactòria la Comissió Europea passarà a la següent fase, la de l'"avís motivat". Brussel·les aportarà aleshores "proves que s'està incomplint la legislació i que hi ha una infracció".

stats