Societat 28/02/2019

Celestino Corbacho se suma com a número tres a la plataforma de Manuel Valls

El dia 8 de març anunciarà el nom de la número dos de la llista que es presenta a l'Ajuntament de Barcelona

Anna Mascaró
3 min
Celestino Corbacho i Manuel Valls, aquest matí en roda de premsa

BarcelonaEl candidat a l'alcaldia de Barcelona Manuel Valls ha triat com a número tres per a la seva candidatura un perfil no gaire allunyat del seu: Celestino Corbacho, exministre i exalcalde de l'Hospitalet de Llobregat. Corbacho també s'havia vinculat a Ciutadans després de tota una trajectòria política amb el partit socialista. Públicament va significar-se al costat del partit taronja per primera vegada en un míting d’España Ciudadana, una plataforma del partit que va néixer per atreure fitxatges 'estrella' i bastir llistes amb candidats independents.

"Vaig dir que no marxava per formar part d’un altre projecte partidista ni a l’alcaldia de l’Hospitalet", va recalcar Corbacho. "La proposta que m’ha fet Valls d’incorporar-me a una candidatura transversal per a un projecte tan il·lusionant com és treballar per la ciutat de Barcelona em motiva, i per això he dit a Valls que pot comptar amb mi", ha asseverat. En el mateix sentit, ha considerat que "el futur alcalde de Barcelona ha de parlar i parlarà de la realitat concreta de la ciutat i els seus reptes", i ha fet una crida a "compartir" el projecte de Barcelona amb "altres ajuntaments de l'àrea metropolitana", un feu de Ciutadans des de les eleccions del 21-D.

"Necessitem lideratge, necessitem gestió, menys comissió d’estudi i menys observatoris", ha asseverat l'exministre i exalcalde de l'Hospitalet de Llobregat. Al seu torn, Valls n'ha destacat el perfil com a representant de l'Àrea Metropolitana, que "ha de ser un projecte també per Barcelona". "La seva experiència i la meva es poden complementar", ha recalcat, i ha considerat la presentació de Corbacho com "un dels dies més importants de la campanya".

Militant socialista des de 1976

L'any 2018 Corbacho va abandonar el PSC en no considerar-se "prou valorat" per la direcció. Nascut a Extremadura, militava al partit des del 1976, on havia ocupat nombrosos càrrecs. Entre d'altres, va presidir la Diputació de Barcelona (2004-2008) i va ser diputat al Parlament (1995 i 1999) i alcalde de l’Hospitalet entre el 1994 i el 2008. "Hem sigut alcaldes, ministres, socialdemòcrates, i sabem que a la política local s’ha de sortir encara més de les trinxeres", ha recalcat Manuel Valls. "Haurem de pactar per governar a la ciutat que necessita una majoria per ser governada", ha dit en un missatge indirecte al PSC, atès que Valls es nega a pactar amb "populistes" (Vox i els comuns, al seu entendre) i "separatistes".

"Lidero una plataforma oberta a sensibilitats polítiques, amb la voluntat de sortir de les trinxeres", va recalcar, i va afirmar que la plataforma serà una coalició formal amb Ciutadans "i altres partits" (Lliures i UPyD, de moment). Pel que fa a la resta de noms de la llista, Valls ha anunciat que el pròxim 8 de març presentarà el nom de la número dos de la llista, que serà una dona i "representant d’un dels districtes més importants de Barcelona" (Nou Barris, tal com va confirmar el seu equip).

L'ex primer ministre francès, que va presentar-se a Barcelona com "el candidat de totes les elits" i ha participat en múltiples actes d'empresaris i representants de la burgesia barcelonina des del seu desembarcament a la ciutat, ha sumat Lliures i UPyD a la seva plataforma. Amb tot, busca reforçar-la de transversalitat amb perfils més socialdemòcrates i representants de l'Àrea Metropolitana i la perifèria de Barcelona (on hi ha bona part dels vots de Cs). Amb la incorporació de Corbacho avança en aquesta línia i s'espera que la número dos sigui pròxima també als socialistes.

El PSC rebutja l'acostament

Al seu torn, el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha dit que el fitxatge il·lustra un "projecte gris, mirant al passat i no al futur". Illa ha considerat que la capital catalana "necessita una nova generació, amb noves idees per a una ciutat que té nous reptes i no vol mirar enrere". També ha recalcat que un projecte per a Barcelona "necessita coneixement de la ciutat i no s'improvisa". I en aquest sentit ha afirmat que la candidatura de Valls és "molt poc de Barcelona".

stats