Salut
Societat 24/02/2011

La celiaquia afecta 5 vegades més a nens que a adults

Un estudi troba que per cada adult celíac hi ha 5 nens, cosa que no succeeix en malalties cròniques com aquesta. Els resultats obren portes a la investigació de per què hi ha celíacs sense símptomes

Redacció
1 min

BarcelonaLa celiaquia afecta un 1,3% de la població infantil i un 0,3% de la població adulta, la qual cosa equival a dir que per cada adult celíac hi ha 5 nens amb la malaltia. És el resultat d'un estudi realitzat per l'Hospital Sant Joan de Déu i l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa, publicat a la revista Alimentary Pharmacology and Therapeutics.

En tractar-se d'una malaltia crònica, el nombre de casos hauria de ser constant a totes les franges d'edat. La troballa obra una via d'investigació encarada a esbrinar el motiu d'aquesta disminució amb l'edat. S'investigarà, per tant, l'evolució natural dels pacients amb celiaquia sense símptomes –es creu que potser la malaltia esdevé latent amb el pas dels anys–. Un gran nombre de celíacs, entre 6 i 8 de cada 10, passen desapercebuts i no són tractats per culpa d'aquesta manca de símptomes.

La celiaquia consisteix en una intolerància permanent al gluten (proteïna present a molts cereals) que provoca lesions inflamatòries a l'intestí prim, amb una conseqüent malabsorció de nutrients. La simptomatologia varia: va des de diarrea fins a dolor abdominal o anèmia, passant per la total absència de símptomes.

L'únic tractament que existeix és una dieta totalment exempta de gluten, que permet que la paret intestinal recuperi la seva arquitectura i funcionament –per tant, es tracta d'una lesió reversible, que distingeix la celiaquia de la resta de malalties autoimmunitàries. Els qui la pateixen, però, han de menjar sense gluten per sempre.

stats