Societat 02/05/2013

La síndica de Barcelona estira les orelles a l'Ajuntament pel preu dels serveis funeraris

Maria Assumpció Vilà considera que alguns dels preus que fixa Cementiris de Barcelona "són elevats i la informació que s'ofereix és insuficient"

Efe
2 min
Crematori de Montjuïc / CEMENTIRIS DE BARCELONA

BarcelonaLa síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha recomanat a l'Ajuntament i a Cementiris de Barcelona que revisin el preu d'alguns dels seus serveis, com la venda de les urnes funeràries, per fer-los "més assequibles", i que millorin "la transparència i la informació al ciutadà". Vilà ha emès una resolució en la qual considera que alguns dels preus que fixa Cementiris de Barcelona, encara que estan ajustats a la normativa, "són elevats i la informació que s'ofereix és insuficient".

La síndica ha fet aquesta recomanació després d'estudiar la queixa d'un ciutadà que va denunciar davant la defensora municipal que les tarifes que li van aplicar al cementiri "eren abusives". El ciutadà va denunciar que va sol·licitar una urna d'aglomerat o similar per incinerar unes restes òssies i que, per aquest servei, l'Ajuntament de Barcelona li va cobrar 265,28 euros més un 8% d'IVA. També assegura que quan va contractar el servei ningú el va informar de l'existència d'altres opcions més econòmiques, sinó que el treballador que el va atendre es va limitar a anotar a mà el cost del servei al revers d'una targeta de visita.

La síndica destaca en la seva resolució que Cementiris de Barcelona té urnes de diferents gammes i preus, des de 133,47 euros la més barata fins a 400,41 la més cara, als quals s'ha de sumar el 21% d'IVA. Vilà considera que "la gradació de preus hauria de ser més àmplia, abaratint el producte més econòmic, per poder adaptar-se a les circumstàncies econòmiques del conjunt de la ciutadania".

La síndica també critica que s'incloguin en el preu de l'urna altres conceptes, com el trasllat amb un vehicle o la mà d'obra de dos operaris, sense que consti desglossat, "perquè el ciutadà tingui una informació clara i completa del servei que contracta".

Vilà sosté que els serveis funeraris "tenen la condició de servei essencial", raó per la qual apunta que "caldria que fos molt pròxim, transparent i que l'atenció als ciutadans fos impecable".

stats