Societat 28/11/2014

Alliberen cent nous tritons del Montseny per evitar la seva extinció

Les larves, criades en captivitat, han sigut alliberades en dos torrents del Vallès Oriental

Ara
2 min
Exemplar de tritó del Montseny / David Nicolau

BarcelonaEl tritó del Montseny -'Calotriton arnoldi'- és una espècie en perill d'extinció i amb una única població al Massís del Montseny. Per aquesta raó, cinc institucions diferents treballen des del 2007 per aconseguir alliberar nous exemplars en el medi natural i assegurar que aquesta espècie d'amfibi no desaparegui.

En els últims dies, tècnics del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, del Parc Natural del Montseny -que inclou la Diputació de Barcelona i de Girona-, del Museu de Granollers i del Zoo de Barcelona han alliberat un centenar de larves en dos nous torrents del Vallès Oriental, procedents del Centre de Fauna de Torreferrussa i del Zoo, però des de que es va iniciar el programa, s'ha aconseguit el naixement d'un miler de nous exemplars i s'han alliberat un total de 573.

Les prospeccions fetes en les noves poblacions creades a partir dels exemplars del programa de cria alliberats han permès constatar la supervivència dels exemplars alliberats altres anys, ha assegurat aquest divendres el departament que lidera Josep Maria Pelegrí en un comunicat. Els resultats, tot i que és difícil avaluar el percentatge d'exemplars que sobreviuen, "són prou esperançadors", ha assegurat.

El tritó del Montseny va ser descobert l'any 2005 i va suposar la trobada d'una nova espècie d'amfibi a Europa. Aquesta espècie és l'únic vertebrat exclusiu de Catalunya, i més concretament del Massís del Montseny, i també l'espècie més amenaçada. Es calcula que la població total no supera els 1.500 exemplars adults i la seva àrea de distribució és inferior als 10 kilòmetres quadrats, dividida en dos nuclis totalment aïllats entre ells. Per aquesta raó està classificat com 'en perill d'extinció crític' per part de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

L'any 2007 es van capturar 20 exemplars salvatges i es van traslladar al centre de fauna de Torreferrussa, situat a Santa Perpètua de la Mogoda, per iniciar una prova pilot perquè l'espècie mai s'havia criat en captivitat. L'any 2012 es va incorporar al programa el zoològic de Barcelona i el 2013 el centre de fauna del Pont de Suert. La cria és independent entre els dos nuclis poblacionals diferents, per mantenir així les diferències genètiques i morfològiques observades entre el grup de tritons occidental i oriental.

stats