Societat 28/01/2017

La Marxa Pagesa arriba a Barcelona

Mig miler de tractors ocupen l'avinguda Maria Cristina per reivindicar "la dignitat" de la pagesia

Lara Bonilla
2 min
Mig miler de tractors han ocupat l'avinguda Maria Cristina de Barcelona aquest dissabte en la Marxa per la dignitat de la Pagesia

Barcelona Pagesos vinguts de tot Catalunya en tractor es concentren aquest dissabte al matí a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona per reivindicar l'ofici de pagès com "un sector estratègic" de l'economia del país. La Marxa Pagesa, que ha anat recorrent tot el país aquests dies, ha entrat aquest dissabte a Barcelona, amb mig miler de tractors.

Francesc Salsa, pagès amb més de 40 d'anys treballant al camp, ha vingut des de Linyola perquè considera que s'ha de donar visibilitat a la pagesia. "La gent pensa que els aliments arriben al supermercat perquè sí i oblida que nosaltres, que representem l'1% de la població, en som els productors".

Els pagesos denuncien el descens de la renda agrària i la davallada de les ajudes públiques. També reclamen més equitat en la cadena de distribució perquè el preu que paga el consumidor pels aliments no es correspon amb el que cobren els pagesos.

Pep Riera, coordinador d'Unió de Pagesos al Maresme, ha estat l'encarregat de llegir el manifest en què han reclamat "preus remuneradors per a la pagesia". També demanen "l'aplicació immediata" de mesures per "assegurar la justícia i l'equitat en el comerç i la distribució dels productes agroalimentaris". Així mateix, reclamen un "replantejament urgent" de la gestió de la fauna salvatge i una legislació que garanteixi "uns espais agraris protegits".

Per saber-ne més: "Ultimem una proposta de llei per protegir els espais agraris", diu Meritxell SerretL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha donat suport a les reivindicacions dels pagesos: "Us volem donar suport perquè som conscients de la nostra fragilitat i que la vida a la ciutat depèn que canviïn les polítiques d'alimentació".

"Necessitem sobirania alimentària i volem producte de la terra, de proximitat i ecològic", ha afegit Colau, que ha assegurat que Barcelona "no vol girar l'esquena al camp". "La vostra lluita és la nostra lluita", ha dit l'alcaldessa.

El coordinador nacional d'UP, Joan Caball, ha assegurat que "és necessari gestionar urgentment la fauna salvatge", perquè la societat ha de decidir què vol per al seu territori" i l'administració ha de "fer quadrar la gran distribució".

Unió de Pagesos ha mobilitzat els pagesos catalans perquè la població reconegui l'activitat agrària com a pilar de la societat del benestar, per "renovar el contracte de l'agricultura i la ramaderia amb la societat" i per "democratitzar" el sector i reivindicar més ajudes públiques.

La protesta té un caràcter festiu i grallers i gegants han amenitzat la festa.

stats