SALUT
Societat 14/12/2015

El centre Barraquer implantarà el primer ull biònic a Espanya en un pacient sordcec

El dispositiu, que l'implantarà el centre Barraquer, té una microcàmera que captura les imatges i les envia a un petit ordinador que el pacient porta a sobre, on es transformen en instruccions

Lara Bonilla
3 min
El Carlos amb la seva traductora just abans de l'operació. FRANCESC MELCION

BarcelonaEl Carlos és sordcec. Té la síndrome d'Usher, un trastorn genètic que es caracteritza per sordesa i pèrdua gradual de la vista. És sord de naixement i cec des dels 25 anys. Ara en té 53. El Carlos únicament és capaç de comunicar-se a través d'un intèrpret i del llenguatge de signes. Ell serà el receptor del primer ull biònic que s'implanta a Europa i el segon al el món a un pacient amb aquesta malaltia. L'implantarà aquest dimarts el Centre d'Oftalmologia Barraquer. Juntament amb aquest pacient, el centre també implantarà un altre dispositiu de visió artificial Argus II, també anomenat ull biònic o implant de retina, a un altre pacient. Els dos implants els realitzarà el cirurgià i coordinador adjunt del Departament de Retina i Vitri del Centre Barraquer, Jeroni Nadal.

Per fer la intervenció, el Centre compta amb la col·laboració del fabricant Second Sight i el distribuïdor IMEX a Espanya. El sistema de pròtesi de retina Argus II, fabricat i desenvolupat per Second Sight té com a finalitat "proporcionar l'estimulació elèctrica de la retina per augmentar la percepció visual en persones cegues", segons ha informat el Centre Barraquer. Es tracta d'un dispositiu experimental visual que intenta restablir la visió funcional en persones que pateixen ceguesa o ceguesa parcial.

El dispositiu té una microcàmera que s'allotja a les ulleres del pacient i que captura les imatges i les envia a "un petit ordinador que el pacient porta a sobre", on es processen i es transformen en instruccions que "es transmeten sense fils a l'antena de l'implant de retina", i des d'allà arriben al cervell a través del nervi òptic per crear la percepció de patrons de llum que els pacients aprenen a interpretar.

"És un canvi radical per a les persones cegues difícil d'imaginar", diu Jeroni Nadal, el cirurgià que realitzarà la intervenció. El Carlos s'ajuda d'una intèrpret que, mitjançant el llenguatge de signes i el llenguatge tàctil, interpreta el món per a ell. Ella serà qui li traduirà les instruccions que haurà de seguir per fer correctament la rehabilitació després de l'operació. Nadal explica que el Carlos, que està casat i té una filla, té dificultats "importants" de relació amb la gent per causa de la seva minusvalidesa. "L'ull biònic" li permetrà recuperar la "percepció del moviment, les formes de les imatges, els contorns, si les persones es mouen o no i la gesticulació", explica Nadal, que afegeix que el pacient anirà guanyant visió "progressivament".

Aquesta tècnica ja s'ha utilitzat dos cops a Espanya. La primera la va realitzar el mateix cirurgia, Jeroni Nadal, al Centre Barraquer, a Barcelona, quan va implantar un ull biònic a una pacient amb retinosi pigmentària que havia perdut completament la visió. La segona intervenció es va realitzar aquest any a Còrdova en una pacient cega des de feia 30 anys. Als Estats Units, un home cec també va recuperar parcialment la visió l'any passat gràcies a aquesta tècnica.

L'altra persona a qui s'implantarà aquesta setmana la visió artificial és una dona de Madrid amb retinosi pigmentària que és cega des dels 20 anys. Ara té al voltant de 50 anys. Des que el centre Barraquer va fer la primera operació d'aquest tipus l'any passat, hi ha una llista d'espera d'unes 12 persones per operar-se. L'operació té un elevat cost econòmic –al voltant de 115.000 euros–, que l'assumeix completament la càtedra d'investigació Barraquer. El centre, però, busca finançament d'empreses i fundacions que hi vulguin col·laborar.

Nadal vol que intervencions com aquestes també serveixin per donar visibilitat a aquests malalts. "La societat no sap que existeixen minusvalideses tan profundes com la síndrome d'Usher, que afecta quatre de cada 100.000 habitants. Són gent invisible, que passa desapercebuda i que tenen moltes dificultats de relació amb els altres malgrat tenir les capacitats intel·lectuals intactes", destaca el cirurgià.

El cCentre d'Oftalmologia Barraquer, creat el 1941, realitza cada any més de 100.000 consultes, 9.000 intervencions quirúrgiques i 5.000 tractaments làser.

stats