Societat 16/06/2021

Els centres que perden la complexitat mantindran docents extres

Les famílies i els claustres afectats havien denunciat una "retallada encoberta"

2 min
Un grup famílies de centres de complexitat s'han manifestat aquest dimarts al davant del Consorci d'Educació de Barcelona

BarcelonaEl departament d'Educació s'ha compromès a mantenir els mestres i professors extra que ara treballen en centres de complexitat, malgrat que les escoles i instituts en qüestió perdin la categoria de desafavorits. La polèmica va esclatar ara fa uns dies, quan la conselleria va decidir actualitzar per primera vegada la complexitat dels centres. Es tracta d'una etiqueta o classificació que permet afegir docents a la plantilla estructural del centre segons si la vulnerabilitat de l'alumnat és mitjana, alta o màxima. Així, els resultats revelaven que el curs que ve hi haurà 755 centres de complexitat, és a dir, 35 més que ara.

Però amb la nova actualització hi havia un grapat de centres que perdien aquesta categoria i, per tant, ja havien estat alertats que també perdrien els recursos docents extres que tenien. El departament va admetre que els recursos canviarien de centre per repartir-los de manera més equitativa, però va negar que es reduïssin dotacions perquè, en global, hi hauria 45 docents més en centres de complexitat, atès que el balanç final ampliava el nombre de centres desafavorits. Els centres afectats –a Barcelona n'hi ha almenys 12– s'han mobilitzat i claustres i famílies han sortit aquest dimarts al carrer per denunciar el que consideren una "retallada encoberta". Alguns, com l'Escola Pere Vila, a l'Arc de Triomf, passen de ser de màxima complexitat a estàndard. "Podríem perdre entre 4 i 6 mestres i no entenem per què", afirma Sabrina Werner, una de les portaveus de l'AMPA. Els centres lamenten que el departament prengui de referència les dades del curs 2018-19. "Ens diuen que la situació socioeconòmica de les famílies ha millorat, però són dades d'abans de la pandèmia", recorda.

La davallada d'efectius serà "atenuada"

La concentració a la seu del Consorci d'Educació de Barcelona, però, ha arribat després de l'anunci de la conselleria: "Tots els centres que perden classificació de complexitat continuaran tenint recursos de complexitat", ha garantit el conseller, Josep Gonzàlez-Cambray. Malgrat que ha admès que algunes escoles i instituts podrien patir alguna pèrdua d'efectius, Cambray ha assegurat que el departament procurarà que aquesta davallada "sigui tan lleu i atenuada com sigui possible" i que tots els centres que fins ara tenien la categoria de complexos (mitjana, alta o màxima) "mantinguin bona part dels recursos de complexitat". "Atendre l'alumnat vulnerable és atendre tot el sistema educatiu català", ha argumentat. En total, en 175 centres la complexitat ha baixat i en 214 ha pujat. Per això, en termes globals, hi haurà més centres de complexitat que abans i més recursos associats.

stats