HABITATGE
Societat 28/11/2019

Colau adjudica un solar a una empresa del Grup Mediapro per fer-hi 47 pisos de lloguer social

És la primera vegada que l'Ajuntament dona un terreny a una iniciativa privada per fer-hi habitatge, que serà gestionat per una fundació del sector social

Natàlia Vila
3 min
Imatge de la projecció de la façana de la construcció de 47 pisos de lloguer social que vol construir Mediaurban al barri del Poblenou de Barcelona

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona explora noves fórmules per fer créixer el parc d'habitatge públic a la ciutat, i ara ho prova amb l'empresa privada. El govern d'Ada Colau ha anunciat aquest dijous que ha adjudicat, per primera vegada, un solar municipal a una iniciativa amb ànim de lucre. El terreny està ubicat a l'anomenada Illa Sibèria, al barri del Poblenou –antigament hi havia una fàbrica de gel– i el projecte és una "promoció delegada" en el qual Mediaurban (una empresa del Grup Mediapro) farà la construcció i la Fundació Habitat3 (la gestora d’habitatge impulsada per les entitats socials) gestionarà els pisos, que oscil·laran entre 200 euros mensuals per als pisos més petits, de 40 metres quadrats, i 550 euros per als més grans, de tres habitacions. "És una oferta imbatible des del sector privat i és el que la ciutat necessita", ha sentenciat la presidenta d'Habitat3, Carme Trilla.

"Els pisos que s'hi farà seran de lloguer social durant 75 anys i, un cop acabat aquest període, el bloc passarà a ser de titularitat municipal", ha explicat la regidora d'Habitatge i Rehabilitació, Lucía Martín, que ha subratllat que el fet que no es perdi la titularitat pública és "un gran canvi". El consistori, a més, ha avançat que busca la col·laboració de més empreses "que no vulguin tenir el màxim benefici en el mínim temps possible" i que estiguin d'acord amb "tenir beneficis moderats" a llarg termini.

Així, les obres a l'Illa Sibèria del Poblenou començaran a finals del 2020. En el seu projecte, Mediaurban ha previst construir 47 pisos i quatre locals (dos de comercials i dos d'us comunitari). Els habitatges tindran el menjador encarat al mar i tres habitacions que donaran al pati interior d'illa, cosa que els farà més tranquils. Hi haurà cinc escales, amb una desena de pisos per cada escala i dos veïns per replà.

"També hem tingut molt en compte com seran els espais comuns i com podem fer-los interactuar amb l'internet de les coses", ha explicat la representant de Mediaurban, Maria Sisternas. "La idea és que els veïns puguin programar els usos que faran de la coberta o de la planta baixa comuna i reservar espais, per exemple", ha concretat Sisternas.

Pel que fa al preu, Sisternas ha remarcat que el projecte no seria viable si no fos per la col·laboració dels tres ens: Ajuntament, empresa i entitat social. Els pisos, segons han detallat Mediaurban i Habitat3, es regiran pel preu regulat del lloguer social. "Un pis a preu de mercat estaria al voltant dels 14 euros per metre quadrat, i en aquesta promoció estaran a la meitat", ha concretat la responsable de la constructora. "El retorn [d'aquesta inversió] està previst a 30 anys vista, per tant estarem molt de temps sufragant el preu de les obres", ha afegit Sisternas.

Un 25% destinat a l'emergència habitacional

Un cop acabada la construcció, a finals del 2022, la Fundació Habitat3, vinculada a la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, s'encarregarà de la gestió dels lloguers. La Fundació ha deixat clar que la seva feina comença quan s'acaba la de la constructora i que, abans d'accedir a participar en el projecte, també van posar-hi condicions.

"Malgrat que tota la promoció serà per a habitatge social, nosaltres vam demanar que un 25% dels habitatges estiguessin destinats concretament a l'emergència habitacional, és a dir, a famílies molt vulnerables", ha explicat la presidenta, Carme Trilla. "Tindran un lloguer hiperbaix que combinarem amb la resta de lloguers socials i, a més, aquestes persones tindran un suport més intensiu: aquesta manera de fer és completament nova a la nostra ciutat", ha afegit Trilla.

El consistori ha deixat clar que és conscient que amb una única promoció d'aquestes característiques no n'hi haurà prou per acabar amb l'emergència habitacional. "Certament, posar-nos al nivell del parc d'habitatge social d'altres ciutats serà una tasca complicada perquè arrosseguem un dèficit històric", ha admès Martín.

Actualment, el govern municipal de Colau té en marxa 65 promocions –algunes en marxa i d'altres per començar–, que representen milers de pisos a tota la ciutat. Més de 1.100 habitatges dels que està previst que es duguin a terme els pròxims anys es faran, precisament, a través de la promoció delegada amb privats, com aquests 47 del barri del Poblenou.

stats